<P>Alig érezhető a boltokban a forint erősödése</P>

Vágólapra másolva!
Az átlagember aligha veszi észre az árfolyamsáv szélesítésének következményeit. A forint 3,6 százalékos erősödése csak áttételesen hat az árakra. Így várhatóan az import tartós fogyasztási cikkek kerülnek majd kevesebbe. A külföldre utazók, illetve a hozzánk érkező külföldiek azonnal és teljes mértékben érzik a forint árfolyamváltozásának hatását.
Vágólapra másolva!

Nem hatott a mindennapi fogyasztási cikkek árára a forint elmúlt két hétben tapasztalt erősödése - mondta a Népszavának Akar László, a GKI Gazdaságkutató Rt. elnöke. Más okok ugyanis sokkal nagyobb hatást gyakorolnak az árakra, és a kereskedőcégek csak a vevőkért folyó éles verseny esetén nem "nyelik le" az árcsökkenés következtében megspórolt pénzt. Az átlagember pedig valószínűleg még azt sem venné észre, ha 3,6 százalékkal mérséklődnének az árak, mivel az egyes boltok között ennél nagyobb az árkülönbség.

A forint erősödésének árfolyammérséklő hatása a gazdaságkutató szakember szerint esetleg a külföldről származó nagy értékű tartós fogyasztási cikkeknél lesz észrevehető. Azoknál is csak akkor, ha piacukon a kereskedők éles versenyben vannak a vevőkért. Akar szerint a gépjárművek, a műszaki cikkek, a drágább ruhák és kozmetikumok piacán képzelhető el árcsökkenés.

Azonnal érezhető viszont a forint erősödése, ha valaki külföldre megy, hiszen mindent 3,6 százalékkal olcsóbban kap meg, mint korábban. A külföldiek viszont 3,6 százalékkal drágábbnak érezhetik a magyarországi árakat és szolgáltatásokat. A sávszélesítés ármérséklő hatásaként fogható fel, ha bizonyos fogyasztási cikkek ára kevésbé nő, mint amilyen mértékben a forint felértékelődése nélkül emelkedett volna. Például a Mol közvetlenül a sávszélesítést követő héten nem emelte a benzin árát, mert a kőolaj világpiaci árának jelentős emelkedését ellensúlyozta a forint erősödése.

Később azonban a világpiaci tendenciák hatása jelentősebbé vált, és akkor már az olajcég is árnövelésre kényszerült.

A forint erősödése valóban csak áttételesen érzékelhető a benzin árában - erősítette meg Berényi András, a Klubpetrol Kft. ügyvezető igazgatója. A kőolaj világpiaci árának 10 százalékos emelkedését az erősebb forint némiképp ellensúlyozza, de még így is 6,5 százalék körüli a drágulás. Az ügyvezető elmondta, hogy áraikat alapvetően a Mol benzináraihoz igazítják.

A Ford Motor Hungária Kft. árai nem tudták azonnal követni a forint erősödését - mondta a Népszavának Madarász György, a cég kommunikációs és pr-igazgatója. Ha viszont a jelenlegi tendencia tartósnak bizonyul, két-három hónapon belül minden bizonnyal mérsékelni tudják áraikat. A lehetséges árcsökkentés mértékéről azonban nem tudott tájékoztatást adni az ügyvezető.

A Hewlett Packard márkaboltjaiban rugalmasan követik a forint árfolyamának ingadozásait, és máris olcsóbban kínálnak egyes termékeket - tájékoztatta a Népszavát Szűcs Péterné ügyvezető igazgató. Leginkább a leggyakrabban forgalmazott termékeik árai tudják azonnal követni a forint árváltozásait. Ezekből a gyorsan fogyó készletet 2-3 naponta pótolni tudják. Néhány nagy értékű, hosszabb ideig készletezett termék esetén viszont nem változtatják meg az árakat a rövid távú árfolyam-ingadozások szerint.

Az Auchannál Gillemot Katalintól a Népszava megtudta: forgalmazott termékeik nagy részét Magyarországon szerzik be, ezért az árfolyamváltozás nem érinti áraikat. A termékeiknek csak kis hányada, főleg a textiláruk, származnak külföldről. Az árról a beszállítókkal fél-egy évre előre megállapodnak. Így csak a következő tárgyaláson módosulhatnak az áraik. A MediaMarkt is hasonló gyakorisággal egyezkedik az árakról a másfél havonta esedékes beszerzések beszállítóival - tudtuk meg. Árcsökkenésre az utóbbi időben nem volt példa, ezt a beszállítók "lenyelik" - fogalmaz az üzletkötő.

A tőkepiacon ellenben a boltokban tapasztaltnál sokkal jobban érezhető a forinterősödés hatása. A Budapesti Értéktőzsdén a sávszélesítés bejelentését követően az importőr cégek árfolyama emelkedett, az exportőröké viszont csökkent. Az állampapírpiacra jelentős mértékű tőke áramlott be. Szalma Csaba, az OTP Alapkezelő Rt. szakértője elmondta, hogy valóban akadtak olyan befektetők, akik a sávszélesítést követően a forint erősödése miatt szerzett nyereségüket zsebre vágva eladták kötvényeiket. A többség azonban a forint további erősödésére spekulál. A sávszélesítést követő nyolc napon belül 75 milliárd forinttal több tőke áramlott a magyar államkötvénypiacra, mint amennyi elhagyta azt.

A megnövekvő kereslet miatt emelkedett a magyar államkötvények árfolyama, hozamuk így 0,6-0,7 százalékra csökkent. A piaci szereplők jelentős része arra számít, hogy a forint árfolyama egy éven belül további 3-4 százalékkal erősödik. A Reuters által megkérdezett szakértők előrejelzéseinek átlaga szerint május végén 5,9, június végén 6,0, december végén 7,3, jövő év végén pedig 9,3 százalékkal lesz drágább a forint az árfolyamsáv közepéhez viszonyítva. Szalma Csaba szerint egy év múlva 7-8 százalékkal lesz erősebb a forint az árfolyamsáv közepénél, Akar László viszont úgy véli, hogy a forint árfolyama a jelenlegi szinten marad.

Giczi József, Horváth Adrienn

(Népszava)