Csökkenő és stagnáló árakra számítnak az internet-szolgáltatók

Vágólapra másolva!
Az internet-előfizetők száma a korábban becsült 51 helyett mindössze 34 százalékkal bővül az idén - derül ki a GKI, a Webigen és a Sun Microsystems Magyarország közös felméréséből. A magyar internet-szolgáltatók arra számítanak, hogy a bérelt vonalú hozzáférés piaci ára csökken, és az internet-szolgáltatás területén eddig igen éles verseny intenzitása mérséklődik.
Vágólapra másolva!

Az internet-szolgáltatók előfizetőik számának 34 százalékos növekedését várják az idén; tavaly az utolsó negyedévben még 51 százalékos idei bővülést prognosztizáltak - derül ki a GKI Gazdaságkutató Rt., a Webigen Rt. és a Sun Microsystems Magyarország közös felméréséből.

A szolgáltatók a bérelt vonalú hozzáférés esetében az árak mérséklődésére számítanak az elkövetkező egy évben, míg várakozásaik szerint a hagyományos kapcsolt vonali és ISDN hozzáférés ára nem változik.

A felmérés szerint az internet-szolgáltatók árbevételének legnagyobb része az előfizetésekből származik, bár a hozzáférés eladásból származó bevételek aránya az összforgalomhoz képest egyre csökken. Nő viszont a reklámokból és a szerverbérlési díjból származó jövedelmek súlya.

A megkérdezettek arra számítanak, hogy az internet-szolgáltatás területén enyhén csökken a rendkívül kiélezett verseny intenzitása, a verseny fokozódását prognosztizálják viszont az elektronikus kereskedelem és annak részpiacai, az internetes reklámpiac és a tartalomszolgáltatás terén.

A felmérésben szereplő vállalatok a versenyképesség javulását gátló tényezők közül a magas működési, hardver- és szoftverköltségeket, a túl sok és a domináns versenytárs jelenlétét, valamint a drága szakképzett munkaerőt tartják a legjelentősebbnek.

A szolgáltatók közel fele szerint területükön a következő években jelentős számú fúzió és felvásárlás történik, 39 százalékuk ezzel szemben úgy vélekedik, hogy lesznek ugyan további ügyletek, de számuk nem lesz jelentős.

(MTI)