<P>Debrecen felé kerül az M3-as</P>

Vágólapra másolva!
Az M3-as új nyomvonaltervének kidolgozására adott megbízást a Nemzeti Autópálya Rt. - értesült a Népszabadság. Az eredeti tervek szerint az M3-as környeztében a térség nagyobb városai közül elsőként Miskolcot érte volna el a sztráda, majd Nyíregyházát, azt követően pedig Debrecent. Az új koncepció ezzel szemben Debrecent részesíti előnyben.
Vágólapra másolva!

Az M3-as - újabb nyomvonalváltozat szerint - Polgár után nem egyenesen Nyíregyháza felé épülne, hanem kitérőt tenne Debrecen irányába. Az M35-ös nyomvonalát felhasználva Görbeháza felé haladna, majd új nyomvonalon Pródig épülne tovább. Ezt követően válna ketté a gyorsforgalmi út: az M3-as innen Nyíregyházára, az M35-ös Hajdúböszörményen keresztül Debrecen felé haladna. Elsőként azonban az M35-ös készülne el, és csak ezt követően folytatódna az M3-as építése. A gyorsforgalmi út tehát előbb érné el Debrecent, és csak ezt követően Nyíregyházát.

A Népszabadság információit a Nemzeti Autópálya Rt.-nél sem cáfolták, arra azonban nem kaptunk választ, miért került napirendre ez az újabb változat. A több tízmillió forintos költséggel, az idén tavasszal elkészített eredeti nyomvonalterv szerint az M3-as Polgár után egyenesen Nyíregyháza felé épült volna. Így Nyíregyháza Miskolc után jutott volna autópálya-kapcsolathoz. Az M3-as miskolci leágazásának építését ugyanis a kormányprogram szerint még az idén el kellene kezdeni. Most úgy tudjuk: a Miskolcot elérő sztrádaszakasz megépítésének időpontja is kérdéses. Így Debrecen mind Nyíregyházát, mind Miskolcot megelőzve kapcsolódhat a gyorsforgalmiút-hálózathoz.

A lap által megkérdezett szakértők szakmai szempontból érthetetlennek tartják a módosítást. Az eljutási idő Debrecenbe sem lenne rövidebb az új nyomvonalon, Nyíregyházára viszont hosszabb, az új tervek elkészítése pedig jelentős késedelmet okoz. Fónagy János közlekedési miniszter hétfőn még úgy nyilatkozott: Nyíregyházát 2004-ben eléri az autópálya. Ez korábban reálisnak is látszott, miután a tervezést felgyorsították.

(MTI)

Ajánlat: