<P>Kisebb mértékben nőtt a PC-piac, mint várták</P>

Vágólapra másolva!
Több mint négy százalékkal nőtt a személyi számítógépek piaca, ezen belül 13,6 százalékos emelkedést mértek Kelet-Európában. Ezek az adatok azonban jócskán elmaradnak azoktól a számoktól, amelyeket a szakértők vártak.
Vágólapra másolva!

Nemrég hozta nyilvánosságra az idei első negyedév (egyelőre tájékoztató jellegű, tehát nem hivatalos) PC-értékesítési adatait az IDC, így többek között az EMEA-régióban (amely Európa, a Közel-Kelet és Afrika adatait összesíti) eladott személyi számítógépek darabszámáról és összetételéről is képet kaphattak a fogyasztók.

Az eladási statisztikákból levonható legfontosabb megállapítások: a térségben 4,4 százalékkal növekedett a személyi számítógépek értékesítése a 2000. év első három hónapjához viszonyítva (ez jelentősen elmarad a várakozásoktól); 13,6 százalékkal a kelet-európai országok produkálták a legnagyobb növekedést; a harmadik legfontosabb következtetés pedig az, hogy a Compaq megerősítette vezető helyét a térségben, s egyben megőrizte előnyét a versenytársakkal szemben.

Az előzetes összesítések szerint az EMEA-térségben átlagosan csupán 4,4 százalékkal emelkedtek a PC-eladások - Nyugat-Európában azonban 5,8 százalékos értékesítés-növekedést regisztráltak a 2000. év első negyedévéhez viszonyítva.

Annak ellenére, hogy az egy számjegyű növekedés Nyugat-Európában is folytatódik, a piac nagymértékű váltást mutat, ha az értékesítési adatokat a tavalyi esztendő első negyedéves adataival vetjük össze. Az üzleti eladásokban visszatért az átlagnál erőteljesebb növekedés, ami elsősorban a kereskedelemben használt asztali gépek és az Intel alapú szerverpiac iránti keresletnövekedésnek tudható be, míg az egyéni felhasználók számára értékesített gépek száma drámaian csökkent. Meredeken nőtt azonban a noteszgépek eladása, sőt bizonyos országokban két számjegyű emelkedést is elértek a gyártók.

Európában a francia piac növekedett a legerősebben - a gyártók örömére az EMEA-térség három legnagyobb piacának egyike -, közel 12 százalékos bővülést jegyeztek, ami az IDC elemzői szerint egyértelműen azt mutatja, hogy újraéled az üzleti célú PC-eladás az öreg földrészen. Meglepő módon a másik szélső értéket Németország mondhatja magáénak, 1,3 százalékos PC-értékesítéssel ők tartják a negatív rekordot, ami főként az otthoni felhasználók meredeken csökkenő érdeklődésének tudható be.

A magánfogyasztók okozta hullámvölgyet még az üzleti világban eladott eszközök viszonylagos növekedése sem volt képes ellensúlyozni - állapították meg az IDC elemzői. Érdekes módon az Egyesült Királyságban is hasonló tendenciákat regisztráltak: a szigetország kereskedői szintén az otthoni számítógépesek érdeklődésének lanyhulásáról számoltak be, így az általánosságban 6,4 százalékos növekedéssel Európa középmezőnyében foglalhatnak helyet. Nyugat-Európában egyébként a franciák mellett csak a spanyolok büszkélkedhetnek két számjegyű növekedéssel.

A kelet-európai országok átlag 13,6 százalékos PC-eladási növekedése kifejezetten üdítőleg hatott a számítógépiparra, főként azért, mert a közel-keleti és afrikai országok sem produkálták az elvárt növekedést - az abszolút listavezető Törökország volt a negyedéves növekedési összehasonlításban, ott 14,9 százalékkal adtak el több PC-t, mint a tavalyi év első három hónapjában.

(Tavaly Magyarországon 213 150 PC-t értékesítettek, ami 275,28 millió dollárnyi bevételt jelentett a forgalmazóknak, de az IDC magyarországi PC-eladási statisztikái szerint a 7 százalékos emelkedés elmarad a korábbi évek növekedésétől)

(Népszava)