Az Alkotmánybírósághoz fordul az SZDSZ a fejlesztési bank ügyében

Vágólapra másolva!
Alkotmánybírósághoz fordul a Szabad Demokraták Szövetsége (SZDSZ) a Magyar Fejlesztési Bankról (MFB) szóló törvény kapcsán - közölte Magyar Bálint országgyűlési képviselő. Az ellenzéki honatya megfogalmazása szerint a törvény elfogadásával a szabad rablást legalizálták.
Vágólapra másolva!

A szabad demokraták véleménye szerint a törvény korlátozza az állampolgárok közérdekű információhoz való hozzáférési jogát, az intézmény közpénzeket és közvagyon használ fel, miközben a banki kritériumok sokkal kevésbé vonatkoznak az MFB-re, mint egy hagyományos bankra, a banktitokra ugyanúgy hivatkozhatnak, mint egy hitelintézetnél - tette hozzá a kpviselő.

Az ellenzéki honatya megfogalmazása szerint a törvény elfogadásával a szabad rablást legalizálták. Az SZDSZ korábban ismertetett kifogásai szerint a törvény hatályba lépését követően szinte bármilyen állami tulajdon a Magyar Fejlesztési Bank tulajdonába kerülhet, és azon az MFB akár pályáztatás nélkül is túladhat.

A szabad demokraták ugyancsak kifogásolják, hogy ha a vevőnek nincs pénze, úgy az állami tulajdont hitelre veheti meg. Aggodalmaik szerint a keletkezett veszteségeket a költségvetésnek szinte automatikusan állnia kell. Az ellenzéki párt politikusai nem tartják helyesnek, hogy a bank pusztán kormányzati ellenőrzés alatt áll, mert véleményük szerint ez a konstrukció magában rejti a közpénzekből megvalósítható klientúra-építés lehetőségét.

(MTI)

Ajánlat: