<P>Jövőre indul a Vásárhelyi-terv, a kormány új vízgazdálkodási programja</P>

Vágólapra másolva!
A kormány készülő vízgazdálkodási programja, a Vásárhelyi-terv a jövő évtől tározók kialakításával, vízátvezetési rendszerek létesítésével kívánja csökkenteni az ár- és belvízkárok mértékét, illetve a vízhozam növelését. A vízgazdálkodási politikában jelentős állomás lehet a pénteken Budapesten kezdődő közép-európai miniszteri találkozó, ahol már konkrét döntések is születhetnek a vízügyi együttműködésekről.
Vágólapra másolva!

A kormányzat a jövő évre meghirdeti Vásárhelyi-terv néven átfogó vízgazdálkodási programját, amely a jelenlegi vízügyi politika új alapokra helyezésével kívánja elérni az ár- és belvízkárok csökkentését és a vízhozamok hasznosítását - közölte Fónagy János közlekedési és vízügyi miniszter a csütörtöki Tisza 2001 konferencián Budapesten.

A készülőfélben lévő, rövid és hosszú távú teendőket egyaránt tartalmazó tervről a miniszter elmondta: tározók kialakításával, vízátvezetési rendszerek létesítésével a nagyobb vízhozamok nem okoznak katasztrófát, hanem öntözési lehetőséget biztosítanak, amit érdemes hasznosítani. Így elkerülhetők az ár- és belvízi elöntések és az aszályból és vízhiányból származó károk.

A hosszú távú siker érdekében azonban a tározók létesítésén kívül határokon átívelő, művelési ágakat, valamint szilárd burkolatokat érintő felülvizsgálat szükséges, továbbá ki kell bővíteni a hullámtereket és fel kell számolni az engedélyek nélkül épült létesítményeket is - mutatott rá a miniszter.

Jelezte, hogy a vízgazdálkodási politikában nagy előrelépést jelenthet a pénteken Budapesten tartandó közép-európai miniszteri találkozó, ahol konkrét döntések várhatók a vízügyi együttműködést illetően.

(MTI)