<P>Egyre népszerűbbek az áruhitelek </P>

Vágólapra másolva!
Hazánkban tavaly kétszeresére nőtt az áruhitelek állománya és elérte a 40 milliárd forintot. A személyi hitelek speciális változatainak tekinthető áruhitelekkel általában 20 és 500 ezer forint körüli összeghez juthat hozzá az ügyfél. A jellemzően 6 és 36 közötti futamidőre szóló hitelek felvételéhez csupán néhány alapvető dokumentum megléte szükséges.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt évben Magyarországon megduplázódott az áruhitelek állománya és magas kamatozásuk ellenére elérte a 40 milliárd forintot. Az idei évben pedig további bővülésre számítanak a bankok - írja hétfői számában a Napi Gazdaság.

Az áruhitelek gyakorlatilag a személyi hitelek speciális változatai, azzal a különbséggel, hogy az áruhitelekkel felvehető összeg jóval alacsonyabb, 20 és 500 ezer forint közötti általában.

Mindkét hitelfajtánál egyaránt az igénylő jövedelme szolgál fedezetül, de az áruhiteleknél ingó- vagy ingatlanfedezetet a bankok többsége nem kér, viszont egyes esetekben szükség lehet kezesre. Az áruhitelt igénybevevők alsó korhatára 18 év, felső korhatára pedig 65, illetve 67 év.

Az áruhitel felvételéhez néhány alapvető dokumentum szükséges csupán, amelyek megléte esetén a boltokban 20-30 percig tart csak a hitelbírálat.. Igazolni kell, hogy állandó lakcímmel rendelkező, nagykorú, devizabelföldi magyar állampolgár a hitelfelvevő. Általában egy éves munkaviszonnyal kell rendelkeznie az igénylőnek, de egyes bankok bizonyos feltételek mellett eltekintenek ettől. A pénzintézetek legtöbbször a vezetékes telefon legutolsó számláját is elkérik, a vállalkozóknak pedig jövedelemigazolást kell kérniük az adóhivataltól. Az ügyfeleknek bármely hazai banknál vezetett aktív számláikról szóló adatokat is be kell mutatniuk.

Az áruhitelek piaci átlagkamata az idei év első öt hónapjában változatlan maradt, átlagosan 25,25 százalék volt. A hitelek főként 6 és 36 hónap közötti futamidőre szólnak, áruk függ a felvett összegtől és a futamidőtől is. A kölcsönt általában folyamatos havi fizetéssel kell törleszteni, de egyes hitelintézetek előre elküldik a következő három hónapra szóló csekkeket és csak a negyedév végén kell befizetni az összeget.

Egyes hitelkonstrukciók önrész mentesek, legtöbbször azonban 10-20 százalékos önerő szükséges a hitel felvételéhez.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat: