Stabilizálódhatnak a sertésárak

Vágólapra másolva!
A Sertéstenyésztők Országos Választmánya azt javasolja a Vágóállat és Hús Terméktanács (VHT) elnökségének, hogy a sertéshúsexport fenntartása és ezzel párhuzamosan a belpiaci húsáremelkedés megállítása érdekében a termelők júniusban kilónként 5 forintot, míg a feldolgozók 10 forintot fizessenek be a terméktanács kasszájába. Emellett december 31-éig a húsiparnak 360 forintos maximált áron kellene szerződést kötni a termelőkkel.
Vágólapra másolva!

Szerdán dönt a Vágóállat és Hús Terméktanács (VHT) arról, miként tudja beváltani kormánynak adott ígéretét, miszerint az exporttámogatás megtartása fejében az ágazatnak önszabályozó, s a húsárak növekedésének gátat szabó intézkedéseket kell bevezetnie.

A VHT termelői oldalán képviselteti magát a Sertéstenyésztők Országos Választmánya, amely hétfőn tartotta ülését. A résztvevők úgy döntöttek, hogy a tenyésztők június 1-jétől egy hónapon át hajlandók az átvett sertések után kilogrammonként öt forintot befizetni a VHT intervenciós kasszájába, hogy stabilizálják Magyarországon a sertéshús árát. A sertéstartók ennek fejében szerződésben garantált árat kérnek a húsipartól, amely szerint ez év december 31-éig 360 forintot fizetnek a legjobb minőségű sertés kilójáért. Azt is kérik, hogy az intervenciós befizetést a feldolgozók is teljesítsék, kilónként 10 forintos mértékben.

Hogy a húsipar ehhez mit szól, szintén szerdán dől el - tudta meg a Magyar Hírlap Menczel Lászlónétól, a Magyar Húsiparosok Szövetségének titkárától. A VHT-ülés előtt rendezendő iparági tanácskozáson várhatóan valamiféle kompromisszumos megoldás születik, de biztos vagyok abban, hogy sikerül olyan utat találni, amely fenntartja a támogatás mellett az export versenyképességét, ugyanakkor megállítja a hazai árak szárnyalását - nyilatkozta a lapnak Zádori László, a terméktanács titkára.

A sertésválasztmány hétfői ülésén Tóth István, a szövetkezeti lobbiszervezet (MOSZ) titkára ismertette azt a két megoldási javaslatot, amelyet a múlt héten a terméktanács árbizottsága alakított ki. Eredetileg az első variációban a terméktanács az E, U, R, O, P minőségi kategóriába sorolt sertésért kilónként rendre 360, 350, 340, 310-310 forint felső árküszöböt határoznának meg az élő sertés felvásárlási árában. Amennyiben ezt az árat meghaladná a valós piaci ár, úgy a feldolgozó kilónként 10 forintot fizetne a közös kasszába. Mindennek komolyságát a feldolgozók december 31-éig szóló szerződésben kikötött 360 forintos - kategóriába tartozó sertésárral garantálnák.

A második megoldási javaslat az volt, hogy a termelők fizessenek kilónként 5 forintot, ha az ár eléri a 360 forintot, amennyiben azonban az ár 340 forint alá csökken, úgy a terméktanács egészítené ki a vételárat 340 forintra a közös kasszából.

O. Horváth György

(Magyar Hírlap)