Az unió ismét megbírságolta a Volkswagent

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság szerdán 30,96 millió eurós bírsággal sújtotta a Volkswagent az uniós versenyszabályok megsértése miatt. A német autógyár ugyanis - az érvényes szabályokkal ellentétesen - rögzítette a gépkocsik kiskereskedelmi árát. A német autógyár fellebezett a döntés ellen - jelentette szerdán a Reuters hírügynökség.  
Vágólapra másolva!

A bizottság szerint a versenyjogi szabályokkal ellentétesen ját el a Volkswagen, amikor 1996-ban Németországban rögzítette az új Passat-modell kiskereskedelmi árát, vagyis a kereskedők nem adhattak árengedményt a listaárból. Sőt, a vállalat büntetéssel fenyegette azokat a viszonteladókat, akik eltértek az autógyár által kiadott irányelvtől - jelentette szerdán a Financial Times.

Az ítélet precedens-értékű lehet, és egy sor más, hasonló eljárás előtt nyithat utat.

A Financial Times emlékeztet: az Európai Bizottság rekordösszegű, 102 millió eurós büntetést szabott ki három évvel ezelőtt a német autógyárra az uniós országok közötti kereskedelem korlátozása miatt. A bírság összegét - az autógyár fellebbezését követően - 90 millió euróra mérsékelte az Európai Bíróság. Az Opel holland leányvállalatát pedig 43 millió euróra büntették, mert korlátozta eladásait nem holland állampolgárságú ügyfelei részére.

A Volkswagen már szerdán bejelentette, hogy a bizottság mostani döntése miatt is az Európai Brósághoz fordul.

(Üzleti Negyed)