Minimális a profit a magyar mezőgazdaságban

Vágólapra másolva!
A múlt évi teljesítmények alapján minimális, 5-10 milliárd forint nyeresége volt a magyar mezőgazdaságnak, az 1999-es 6 milliárd forintos összveszteséget követően - nyilatkozta Mészáros Gyula, a Magyar Agrárkamara főtitkára szerdán Budapesten a köztestület elnökségi ülését követően. A múlt évben a magyar mezőgazdaság összességében mintegy 950 milliárd forint árbevételt ért el.
Vágólapra másolva!

Az árbevétel 10 százalékkal nőtt 1999-hez képest, ám ezt elvitte az agrárium által használt ipari termékek 10 százalékot meghaladó árnövekedése. A minimális eredmény miatt a gazdaságok jó része nem tudott műszaki fejlesztést végrehajtani tavaly. Ezért rendkívüli módon nőtt - a Magyar Agrárkamara - felmérése szerint a műszaki fejlesztésre áldozni tudó és azt elhanyagoló gazdák és gazdaságok közötti különbség.

Az előbbiek eredménye sokszor többszörösen is meghaladta a vagyonukat felélő gazdák és gazdaságok eredményességét. Az utóbbiak ugyanis az esetek döntő hányadában veszteségesen gazdálkodtak. - Ezt a gazdasági helyzetet alapul véve a bankok már alig finanszírozzák a mezőgazdasági tevékenységet. Amikor ezt megteszik, akkor is általában éven belüli hitelt nyújtanak - mondta Mészáros Gyula.

Ezt a tendenciát szerinte jól mutatja, hogy a magyar mezőgazdaság éven belüli hitelállománya mintegy 120 milliárd forint és ez mintegy 25 százalékkal emelkedett a múlt évben. A közép- és hosszú lejáratú bankkölcsönök összege 280 milliárd forint körül mozog.

- Az idei év elé a gazdák reményteljesen néztek még egy hónappal ezelőtt, ám a májusi csapadékhiány rendkívüli módon rontotta a jó gabonatermés esélyét. Ez a tény pedig várhatóan rányomja bélyegét az egész mezőgazdaság éves teljesítményére - mondta Mészáros Gyula.

(MTI)