Elveszhet tízmilliárd SAPARD-forint

Vágólapra másolva!
Lehet, hogy elvész Magyarország számára a SAPARD mezőgazdasági előcsatlakozási program 2000. évi tízmilliárd forintnyi (38 millió euró) kerete - tudta meg a Világgazdaság. Ezt a pénzt a jelenlegi szabályok szerint 2002 végéig lehetne felhasználni. Ám szinte lehetetlen, hogy 2002 végéig akár egyetlen fillért is le tudjunk hívni.
Vágólapra másolva!

A SAPARD Hivatal csúszása és az akkreditáció időigénye miatt ugyanis a legoptimistább becslések szerint is leghamarabb csak jövő év júniusában írhatók ki az első pályázatok. A pályáztatási és döntési mechanizmus újabb fél évet vesz igénybe. A nyertes pályázók így legfeljebb a jövő év decemberében kezdhetnék el a beruházást.

Magyarországnak tehát mindössze néhány napja maradna a tízmilliárd forint SAPARD-forrás elköltésére, hiszen 2002 végéig a számlákat be kell nyújtani Brüsszelnek, és az EU-nak ki is kell azokat fizetnie.

A Világgazdaság arra figyelmeztet: tízmilliárd forint elvesztése a tét, a SAPARD-program előkészületei mégis egy helyben topogtak. A földművelésügyi miniszter lassan egy hónapja nem döntött arról, hogyan lehetne végrehajtani azokat az intézményi módosításokat, amelyeket az EU megkövetel.

(MTI)

Ajánlat: