Szabadulna az állam a honvédségi ingatlanoktól

Budapesten is fölépülhet az egyre népszerűbb élményparkok egyike Pestlőrincen, egy volt szovjet laktanyában. Rengeteg fölöslegessé vált honvédségi ingatlantól szabadult már meg eddig is az állam, és ezen a héten újabb tizenhat létesítményt bocsátottak árverésre.

Talán már 2002-2003-ban a fővárosban is megnyithatja kapuit az első budapesti élménypark egy pestlőrinci egykori szovjet laktanya helyén.

A rendszerváltást követően rengeteg honvédségi létesítmény, volt szovjet laktanya vált fölöslegessé, melyek fenntartása, őrzése évente milliárdokat emésztett föl. A települések sok helyen megszerezték a tulajdonjogot és szociális lakásokat, főiskolákat, inkubátorházakat alakítottak ki.

Pestlőrincen rendhagyó elképzeléseket kíván megvalósítani egy jelenleg alakuló vállalkozás, külföldi tőkével. A városnegyed alpolgármestere csupán a beruházók képviselőjének nevét és telefonszámát, valamint azt árulta el, hogy az érdeklődő üzleti csoporttal opciós szerződést kötöttek az ingatlan eladásáról.

Dobai Karl Zoltán nem volt ennyire szűkszavú és készségesen elmondta, hogy a 26 hektáros volt szovjet laktanya területén a tervek szerint tíz hektáron épülne meg az élménypark. Az aquapark tízmilliárd forintos nagyságrendű befektetés. Az opciós megállapodás július végén jár le, s ha minden a tervek szerint halad, aláírhatják az adásvételi szerződést is. A vételár pontos összege egyelőre nem nyilvános, de Dobai azt ígérte, július végén már a jelenleginél sokkal többet mondhat. Hangsúlyozta, az Üllői út végén valószínűleg 2003 tavaszán-nyarán nyíló létesítmény nem a ma már szokványosnak, hagyományosnak mondható csúszdapark lesz, hanem valódi élményparkot szeretnének építeni. A beruházás megvalósulásának kezdete függ az engedélyezési eljárás gördülékenységétől. A hatóságok hozzájárulása szükséges egyebek mellett ahhoz is, hogy mennyi és milyen minőségű vizet használhatnak föl és honnan vezessék azt a leendő aquapark területére.

Dobai megemlítette, hogy keresik már a kivitelezőket és tárgyalnak hazai, valamint külföldi cégekkel is. A szakember az átlagos megtérülési idővel számolt, vagyis úgy vélte, a sokmilliárdos beruházás várhatóan nyolc-tíz év alatt hozhatja be az árát és kezdhet nyereséget termelni.

Talán hamarosan rendeződhet a még mindig állami kézben lévő laktanyák, egyéb létesítmények sorsa is. Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. a héten árverésen értékesíti volt honvédségi ingatlanjait, melyeket eddig még nem sikerült eladni.

Az összesen 16 ingatlan kikiáltási ára megközelíti a 180 millió forintot. A legértékesebbek egyike a szigethalmi, Sport utcai kultúrház, amelyben pillanatnyilag vendéglátó-ipari egység működik. Az ingatlan licitje 45 millió forintról indul. Ugyancsak 40 millió forint a kikiáltási ára egy pécsi öthektáros földterületnek, míg legalább 35 millió forintot kér a privatizációs szervezet egy mosonmagyaróvári telephelyért.

Az árverési felhívás szerint a vételár megfizetését a vevőnek készpénzátutalással, az áverést követő 15 napon belül, egy összegben kell teljesítenie. A vételár után áfát nem kell fizetni.

A 16 honvédségi ingatlanból szerdán és pénteken összesen kilenc kelt el, s ebből öt a kikiáltási áron talált gazdára. A megmaradt ingatlanok az ÁPV Rt.vagyonában maradnak.

(Népszava)