<P>Áruhitel helyett bankkártya</P>

Vágólapra másolva!
Az utóbbi két évben egyre elterjedtebbé vált a tartós fogyasztási cikkek hitelbe történő vásárlása. Az áruhitelek népszerűvé válásához a kamatszint csökkenése mellett hozzájárult, hogy a bankok felgyorsították a kölcsönkérelmek elbírálását, és a reáljövedelmek növekedése miatt az emberek bátrabban vállalnak hiteleket. Hoszszabb távon azonban úgy tűnik, a folyószámlákhoz és a bankkártyákhoz kapcsolódó hitelkeretek felváltják a klasszikus áruhiteleket.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank nyilvántartása szerint 1998 második felétől felgyorsult a magánszemélyek által felvett fogyasztási és lombardhitelek összegének növekedése. Idén azonban e hitelek állománya már nem bővül olyan gyorsan, mint a korábbi hónapokban. Mivel e hitelkategória meghatározó részét a tartós fogyasztási cikkek vásárlásához kapcsolódó kölcsönök adják, a változások magyarázata lehet az áruhitelek elterjedése, majd háttérbe szorulása.

A Kereskedelmi és Hitelbank két és fél éve kínálja 24 százalékos kamatozású áruhitelét, amelynek futamideje 6 hónaptól 36 hónapig, összege pedig 20 ezertől 500 ezer forintig terjedhet. A pénzintézet 800 kereskedőn keresztül kínálja szolgáltatását, és az áruhitelek állománya jelenleg 1,6-1,7 milliárd forint körül lehet, amit az év végéig legalább további egymilliárd forinttal növelni kíván. A bank jelenleg 40-60 perc alatt bírál el egy hitel-kérelmet. A bírálat 20-25 percre történő felgyorsítását várják attól a számítástechnikai fejlesztéstől, melynek keretében a faxon keresztül történő adatátvitelről számítógépek közötti kommunikációra térnek át.

A Postabank ügyfelei több mint egy éve 700 kereskedőnél igényelhetik a pénzintézet áruvásárlási hiteleit. Az így felvehető kölcsön összege legalább 35 ezer, legfeljebb 300 ezer forint lehet, kiemelt termékek esetén azonban elérheti az egymillió forintot is. A hitelfelvétel feltétele, hogy a vásárolt áru fogyasztói ára egy áru esetén legalább 40 ezer, több áru vásárlásakor legalább 25 ezer forint legyen. A bank elvárja, hogy a hitelfelvevő a fogyasztási cikk árának 10 százalékát maga fizesse ki, de a számlavezető ügyfelétől 32 ezer forint feletti munkabér-átutalás esetén már ezt nem követeli meg.

Az árazási módszerek alapján háromféle áruhitel igényelhető a Postabanknál. A kamatmentes hitel futamideje 6 vagy 12 hónap, kamata nincs, a kezelési költséget a bank előre egy összegben kéri. Ez féléves futamidő esetén 8, egyéves hitel esetén 14 százalék. A kereskedő a kezelési költséget részben vagy teljes egészében átvállalhatja. A kezelési költséges hitel futamideje 6, 12, 18 vagy 24 hónap. Kamata a 6 hónapos futamidő esetén 9,5, a 12 hónapos futamidő esetén 17, a 18 hónapos futamidő esetén 20,5, a 24 hónapos futamidő esetén 22 százalék. Az 5 százalék kezelési költség előre, egy összegben fizetendő, azt a kereskedő részben vagy egészben átvállalhatja. A kezelési költség mentes hitel futamideje 6, 12, 18, 24, 30 vagy 36 hónap, kamata 28 százalék.

Hagyományos értelemben vett áruhitelt nem nyújt ügyfeleinek a CIB Bank, és rövid távon nem is tervezi ilyen szolgáltatás bevezetését. Belföldi magánszemélyek részére azonban két olyan hitelkártyát kínál, amelyek fogyasztási cikkek hitelbe történő vásárlására és napi bevásárlások kifizetésére egyaránt felhasználhatóak. A MasterCard és a MasterCard Gold elnevezésű kártyák előnye, hogy azok széles körben, akár még külföldön is felhasználhatóak, nincs minden egyes vásárlásnál hitelbírálat, csak a kártya igénylésekor, és a tartozás 40 napon belül kamatmentes, ha a 30 napos elszámolási időszak végén fennálló tartozás teljes összegét az ügyfél tíz napon belül visszafizeti.

Hasonló az áruhitelezéssel kapcsolatos stratégiája az OTP Banknak is. A pénzintézetnek klasszikus értelemben vett hitelkártyája ugyan nincs, de a folyószámlához háromféle hitelkeret is kapcsolható. Az A, B és C hitelek kerete akár fogyasztási cikkek megvásárlására is igénybe vehető. Az OTP Bank folyószámlájához kötődő hitelkeretek kamatai alacsonyabbak az áruvásárláshoz kapcsolódó áruhitelekért fizetendő kamatnál és kezelési költségnél, és szintén szükségtelen minden egyes vásárlásnál elvégezni a hitelbírálatot.

Giczi József

(Népszava)