<P>Ősztől várhatóan olcsóbbak lesznek a külföldi utazások</P>

Vágólapra másolva!
A forint árfolyamsávjának kiszélesítése és az ezzel együtt járó erősödése mérsékelheti a külföldi utak árát. Változás figyelhető meg a magyar turisták kedvelt célországainak mezőnyében. Horvátország előretört Görögország rovására.
Vágólapra másolva!

A megkérdezett utazási irodák nem tartják kizártnak, hogy a forint sávszélességének kiszélesítése és a hazai fizetőeszköz erősödésének következtében valamelyest csökkenhetnek az árak, de ez valószínűleg már csak az őszi-téli szezonban éreztetheti a hatását. Idén kevesebb a last minute út, amit a szakemberek azzal magyaráznak, hogy az utazási irodák óvatosabbak, kevesebb férőhelyet kötöttek le. Magyarországról várhatóan idén a korábbinál többen utaznak majd külföldre és hazánkba is több vendég érkezik a tavalyinál.

Az IBUSZ Utazási Irodák Kft. vezérigazgató-helyettese, Gál Pál Zoltán szerint a hozzánk érkező külföldi turisták listáját továbbra is a németek vezetik. Érdekesen alakult viszont a magyar utazók által látogatott célországok sorrendje. Korábban Olaszország, Görögország vetélkedett az elsőségért, tavaly már egyértelműen Horvátországba indultak a legtöbben Magyarországról, hogy a határokon túl töltsék szabadságukat. Déli szomszédunkat Olaszország, Spanyolország és némi meglepetésre Törökország követi. Görögország így jócskán hátrább került a népszerűségi versenyben. A szakember úgy vélte, Horvátország előretörésében szerepet játszott egyebek mellett a viszonylag közeli tengerpart, a gyönyörű táj és az utazási költségek megfizethetősége. A horvát tengerpart sem olcsó, de az üzemanyag-megtakarítással még így is megéri. Görögország gyengébb szereplését a HTC utazási iroda tavalyi csődje és az azt kísérő botrányok okozhatták. Mint emlékezetes, több ezer magyar turista ragadt Görögországban és állami beavatkozással tudtak csak hazajutni.

"A magyar utazók a közelebbi és könnyen elérhető országokba, az olasz és a horvát tengerpartra általában egyénileg, gépkocsival indulnak, ám a szállást általában az utazási irodák közreműködésével foglalják le" - említette a vezérigazgató-helyettes. "Spanyolországba, Franciaországba vagy Törökországba pedig szívesebben veszik igénybe az utazási irodák szolgáltatásait."

A magyar turisták Olaszországban és Görögországban az apartmanokat, Horvátországban, Spanyolországban és Törökországban a szállodákat részesítik előnyben. Gál Pál Zoltán elmondta, az IBUSZ Utazási Irodák Kft. idén is a hazai utazóközönség körében ismert és kedvelt utakból értékesíti a legtöbbet. Az úgynevezett "szigetturizmus", vagyis a Karib-szigetek, az Atlanti- és a Csendes-óceán szigetei télen keresettek. Az IBUSZ a tavalyihoz hasonló forgalmat és milliárdos árbevételt vár.

A legnagyobb múltú és legismertebb hazai utazási iroda vezérigazgató-helyettese nem kívánt jóslásokba bocsátkozni arról, hogy ebben az évben is várhatók e utazásiiroda-csődök és botrányok. Azt azonban kijelentette, az ezzel kapcsolatos kormányrendelet is bizonyítja, hogy az idegenforgalmi ipar tőkeigényes és több tízezer embert nem lehet néhány millió forintos alaptőkével létrehozott cégekkel biztonsággal és felelősséggel utaztatni. A magyar turisták roppant érzékenyek, de az utóbbi idők történései miatt is, egyre inkább a megbízható, jelentős tapasztalatokkal és anyagi forrásokkal rendelkező utazási irodák felé fordulnak.

A Neckermann Utazás Szolgáltató Kft. pontos adatokkal szolgált. Tavaly 32 ezer külföldi turistát utaztattak Magyarországra. A vendégek 90 százaléka Németországból, 10 százaléka Ausztriából, Belgiumból és Lengyelországból érkezett. A Neckermann hazai ügyfelei még mindig Görögországot és Spanyolországot keresik föl legszívesebben, ám erősen feljövőben Törökország és Horvátország, valamint Ausztria, melyet már nem csak télen, a sípályák miatt keresnek a magyarok. A cég adatai szerint náluk a hazai turisták 70 százaléka szállodai szobát, egyharmaduk apartmant foglal le.

Jelenleg még az egyénileg utazók vannak többségben, de egyre többen választják a csoportos utakat is. A Neckermann igyekszik minél szélesebb közönséget elérni, ezért a rendkívül árérzékeny, a magyar piacon a vékonyabb pénztárcájúak számára is vannak ajánlataik. Az utazási iroda szakemberei úgy vélik, a kormányrendeletre szükség volt, de csak az idő döntheti el, mi lesz a legmegfelelőbb megoldás.

A Malév Air Tours az igényesebb turistákat célozta meg. Kizárólag repülőgépes utakat szerveznek. Mező Ildikó marketingszakember elmondta, az EU minden országából fogadnak vendégeket, de a tengerentúlról is érkeznek turisták a cég szervezésében. Az utazási irodánál nem tartják külön számon, hogy az egyéni vagy a csoportos utak a kelendőbbek. Ciprusra, Malagára indulnak, de egyre inkább keresik a török Riviérát, Thaiföldet. Népszerűek a városlátogatások is.

Bihari Tamás

(Népszava)