<P>Kedvező a turizmusnak az új árfolyam-politika</P>

Vágólapra másolva!
Csökkentheti az árfolyamveszteségeket a devizagazdálkodás teljes felszabadítása azoknál az idegenforgalmi vállalkozásoknál, amelyek bevételüket és költségeiket is devizában számolják el - hangzott el a Gazdasági Minisztérium szerdai tájékoztatóján. A jegybank adatai szerint az év első négy hónapjában majdnem 16 százalékkal nőttek a turizmusból származó bevételek éves összevetésben.
Vágólapra másolva!

Budai Zoltán, a Gazdasági Minisztérium turisztikai helyettes államtitkára szerdán ismertette a tárca megbízásából készített tanulmányt, amely a forint intervenciós sávja kiszélesítésének turisztikai ágazatra gyakorolt hatását vizsgálja. A helyettes államtitkár elmondta: az erősödő forintárfolyam a külföldre utazó magyarok számára kedvező, az ide érkezők költségeit pedig kissé növeli. Ez utóbbi azonban nem befolyásolja érdemben a Magyarországra látgatók számát, mert az elmúlt években előtérbe került a minőségi turizmus, és az ide utazók egyre kevésbé költségérzékenyek.

Budai Zoltán kiemelte, hogy a tanulmány szerint a forint erősödése a főszezonra mérséklődik, és ekkor egy euró 262 forintba kerülhet, ami a sávszélesítést megelőző árfolyamhoz képest mindössze 2 százalékos erősödést jelentene.

A kiutazó turizmust elemezve Budai Zoltán közölte: a szervezett társas utakra nem lesz hatással a forint erősödése, mivel azok költségeit a kiutazó turisták elsősorban forintban fizetik. Az egyéni turizmusnál azonban valószínű, hogy a vendégek több pénzt költenek el útjuk során.

A helyettes államtitkár elmondta: a magasabb kategóriájú kereskedelmi szálláshelyeknél akár 5-10 százalékkal is romolhat a nyereségesség a forint erősödése miatt.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a Magyar Nemzeti Bank előzetes adatai szerint áprilisban 4,9 százalékkal nőttek az idegenforgalmi bevételek éves összevetésben, és elérték a 322 millió eurót. Az év első négy hónapjában 1,089 milliárd euró bevétel származott a turizmusból, ami 15,7 százalékos növekedés 2000 hasonló időszakához képest.

Korábban:

Teljesen konvertibilis a forint
(2001. június 5.)