Átlátható gazdálkodást ígér a Gazprom

Vágólapra másolva!
A Gazprom növelni kívánja piaci kapitalizációját és átláthatóbbá szeretné tenni gazdálkodását - mondta pénteken Alekszej Miller, a gázipari óriáscég nemrég kinevezett vezérigazgatója - adta hírül a Reuters hírügynökség. A vállalat egyelőre vizsgálja, hogy melyik új, Nyugat-Európába vezető gázvezeték építése élvezzen elsőbbséget.
Vágólapra másolva!

Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója pénteken bejelentette: az orosz állam, mint a vállalat legnagyobb tulajdonosa növelni szeretné a cég kapitalizációját és jövedelmezőségét, ami a Gazprom többi részvényesének érdekét is szolgálja. A vezérigazgató azt is megígérte, hogy átláthatóbbá válik a vállalat gazdálkodása, és az új cégvezetés betartja a korábbi által kötött szerződéseket.

A Reuters emlékeztet: Millert, aki korábban energetikai miniszterhelyettes volt, május 30-án nevezték ki a Gazprom vezérigazgatójává. A gázipari óriáscég legnagyobb részvényese az orosz állam, amely a papírok 38,37 százalékát birtokolja.

A vállalat terveiről szólva Alekszander Szemenjaka, a cég vezetőségének tagja elmondta: a Gazprom 2010-ig évi 70 milliárd köbméterrel, 200 milliárd köbméterre képes növelni exportját, amihez két új földgázvezetéket kell megépítenie Nyugat-Európába. A tervek szerint az egyik Lengyelországon, a másik pedig a keleti-tengeren keresztül haladna. A vállalatnál jelenleg azt vizsgálják, hogy melyik vezeték építését kezdjék meg először.

A Gazprom földgázexportjának 40 százaléka már most is Nyugat-Európába irányul.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Gazprom

Korábban: