Bátrabbá váltak a kockázatitőke-társaságok

Vágólapra másolva!
Új kockázatitőke-alapok bevezetésére lehet számítani az új gazdaság és a csúcstechnológiai szektor területén - jelentették be a kockázati és magántőkével foglalkozó társaságok egyesületének rendezvényén. Ezek a cégek tavaly több mint százmillió dollárral kapcsolódtak be magyarországi cégek fejlesztésébe, bővítésébe.
Vágólapra másolva!

A közép-európai régióban 25 magyarországi székhelyű cég kezdett el terjeszkedni úgy, hogy leányvállalatok alapításához, hálózatok kiépítéséhez kockázatitőke-társaságok befektetéseit veszi igénybe. - vállalkozások többsége az információtechnológiában, a médiában érdekelt, illetve kiskereskedelmi láncot működtet. A múlt évben 103 millió dollár értékű tőkeemelésre, kivásárlásra került sor a kockázati és magántőke-befektetéssel foglalkozó társaságok révén Magyarországon. Az idei eddigi tranzakciókról még nincsenek adatai a Magyar Kockázati és Magántőke-egyesületnek.

A szervezet elnöke, Zombory Viktória a Magyar Hírlapnak kifejtette, hogy szakterületük cégei jellemzően hosszú időn át készítenek elő nagy összegű ügyleteket. Az év második felében állnak majd rendelkezésre számszerű információk a tranzakciókról. Annyit azonban tudni lehet, hogy nem csökken a magántőke érdeklődése Magyarország iránt.

Az egyesület minapi szakmai tanácskozásán bejelentették: hamarosan új kockázatitőke-alapok bevezetésére kerül sor részben az új gazdaság, részben a high tech szektor területén. Zombory Viktória egyelőre csak azt közölhette, hogy angolszász országokból jönnek ezek az alapok. Van közöttük olyan, amelyik elsősorban az induló vállalkozások finanszírozását tekinti feladatának, s olyan is, amelyik kifejezetten a nagyobb cégek tőkeemelésében lát fantáziát. Az éppen csak megalakult, innovatív vállalkozások esetében rendszerint nagyobb a kockázat, de egyelőre még kisebb befektetést igényel a fejlődésük. Náluk különösen nagy a jelentősége annak, hogy a pénzügyi befektető a vállalkozás szervezeti menedzselésébe is bekapcsolódik. A következmény, hogy az alap a tőkejuttatás mellett közvetlen hatással lehet hozzáadott érték növelésére is.

A Raiffeisen Private Equity Management tavaly két nagy tranzakcióval piacvezetővé lépett elő. A cég az idén várhatóan több kisebb invesztíciót bonyolít le, s bekapcsolódik márkás fogyasztási cikkekkel, kiskereskedelemmel, engineering tevékenységgel foglalkozó társaságok, telecom cégek finanszírozásába. A Fast Ventures társaság tavaly öt lezárt tranzakciójával - a darabszámot tekintve - ugyancsak piacvezetőnek számít. A cég bekapcsolódott a döntően kezdő innovatív vállalkozásokat segítő, amerikai mintára szerveződött Üzleti Angyal Klub munkájába.

Az egyesület 23 befektetőcége egy év alatt megnégyszerezte tranzakcióinak számát. Az invesztíciókat legnagyobb arányban az internetes tanácsadással, a telekommunikációval, a médiával foglalkozó cégeknél hajtották végre. Növekvő számú és értékű beruházásra került sor az egészségügyben is.

Geregely László

(Magyar Hírlap)