Romlik a számlaadási fegyelem

Vágólapra másolva!
Tovább romlott a számlaadási fegyelem Magyarországon idén, az első öt hónap adatai erről tanúskodnak - közölte Hajdú Miklósné, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) operatív osztályának vezetője szombaton Budapesten sajtótájékoztatón. Januártól májusig az ellenőrzések 47,5 százalékánál talált problémát az adóhivatal. Az APEH szombaton több megyében is végzett ellenőrzést, amelyek 80 százalékánál fordultak elő hiányosságok. 
Vágólapra másolva!

Hajdú Miklósné elmondta: országos adatok alapján idén a januártól májusig tartó időszakban az ellenőrzések 47,5 százalékánál találtak problémát, míg a tavalyi év hasonló időszakában ez az arány 43 százalék volt.

Az operatív osztály vezetője hangsúlyozta, hogy a hétköznap reggel 8-tól délután 5-ig már viszonylag elfogadható a számlát adók aránya, azonban péntek délután és a hétvégéken borzalmas a számlaadási fegyelem.

Az APEH ezért szombaton egynapos ellenőrzést tartott Komárom-Esztergom, Pest és Nógrád megye közel 50 településén. Az adóhivatal összesen 180-190 ellenőrzést tervezett szombatra, amelyből a délutáni órákig 143-at fejeztek be.

Ennek adatait összegezve Hajdú Miklósné közölte, hogy az ellenőrzések 80 százalékánál találtak problémát a revizorok. Különösen rossz volt az arány a piacok esetében, ahol 57 vizsgálat 95 százalékánál még csak kísérletet sem tettek számlaadásra.

Az adóhivatal három esetben záratott be üzletet, közülük kettőnek hat napra, egynek pedig tíz napra kell lehúzni a rolót. Az APEH összesen 10 millió forintnyi bírságot szabott ki, míg az egynapos ellenőrzés mintegy 2 millió forintjába került.

A osztályvezető beszámolt arról, hogy legközelebb egy nyári hétvégén a Balatonon tart nagyobb adóellenőrzést az APEH. Utoljára idén márciusban Budapesten rendeztek háromnapos ellenőrzést. A budapesti razzia során akkor 37 millió forintnyi bírságot szedtek be, és 38 üzletet zárattak be az adóhivatal emberei.

(MTI)

Ajánlat: