Nőtt a Mannesmann eredménye

Vágólapra másolva!
A brit Vodafone mobilszolgáltató óriáscéghez tartozó német Mannesmann csoport eladásai tavaly 30 százalékkal 13,1 milliárd euróra emelkedtek. A Mannesmann pénzforgalmi többlete (EBITDA) közben 4,3 milliárd euróról 3,8 milliárd euróra csökkent. Összehasonlítható alapon - leszámítva az eladásra került nem távközlési üzletrészeket - viszont 28 százalékkal nőtt az EBITDA 2000-ben a folytatódó tevékenységekben.
Vágólapra másolva!

A Mannesmann a 2000-es eredményeivel egyidejűleg bejelentette, hogy ellenőrzési és profit-átutalási megállapodást köt a Vodafone-nal. A Mannesmann az ipari részlegek eladása után ma tisztán távközlési cég. Portfoliójába tartozik a Mannesmann Mobilfunk (D2 Vodafone), a vezetékes szolgáltató Mannesmann Arcor és az olasz mobilszolgáltató, az Omnitel.

A Mannesmann részvénytőkéjében a Vodafone-nak 99,4 százalékos a részesedése, ezért a jövőben a teljes profitot át kell utalnia a Vodafone-nak. A Vodafone ennek ellentételezéseként a Mannesmann 7400 külső részvényesének minden teljes üzleti évre részvényenként 11,77 euró garantált osztalékot fizet vagy 206,53 euró készpénzért átveszi a részvényeket. Az ajánlat hírére hétfőn a Mannesmann részvények 53 százalékkal 205 euróra emelkedtek. A Mannesmann részvényei pénteken 132 eurón zártak.

A Mannesmann a szokásos üzleti tevékenység eredményét 2000-re 340 millió euróra tette, az előző évi 1,5 milliárd euró után. A drasztikusnak tűnő visszaesés oka az új mobilügyfelek megnyerésének jelentős költsége, illetve az Arcor indulási veszteségének emelkedése. Kiestek továbbá a pozitív eredményt hozó gép- és berendezésgyártó részlegek és az óraüzletág, melyektől az átvétel során a Vodafone megvált.

Az egyszeri tételek 10,4 milliárd eurós többlete nagyrészt az Orange mobilszolgáltató árából származott - ezt a France Télécom francia távközlési cégnek adták el a Mannesmann Vodafone-felvásárlása miatt. Egy évvel korábban, 1999-ben 210 millió euróval negatív volt az egyszeri tételek mérlege. A mérleg szerinti 5,6 milliárd eurós eredményből 862 millió eurót osztalék fizetésére fordítanak. Ez részvényenként 1,7 eurót jelent, amiből 1 euró a különjutalom. Tavalyelőtt egy részvényre 61 eurócent osztalékot fizettek. További 4,8 milliárd eurót eredménytartalékba tesznek.

(MTI)