Tilos a cseh marhahús behozatala

Vágólapra másolva!
A szarvasmarhák szivacsos agyvelőbántalmának (BSE) csehországi előfordulása miatt a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) tegnap azonnali importkorlátozást rendelt el. Az agrártárca Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrzési Főosztályának közleménye szerint a Cseh Köztársaságból tilos Magyarországra hozni élő szarvasmarhát, nyers marhahúst, illetve abból készült élelmiszereket és takarmányokat, valamint szarvasmarha-szaporító anyagot.
Vágólapra másolva!

A korlátozás nem vonatkozik tejre és tejtermékekre és az olyan marhahúsra amelynél negatív eredményű priontesztet végeztek. A behozatal korlátozására azt követően került sor, hogy a cseh hatóságok június 8-án jelezték Magyarországnak: Csehországban is előfordul a BSE.

A magyar importtilalom nem egyedülálló a térségben, hiszen péntektől Litvánia és Szlovákia és Lengyelország, hétfőtől pedig Ausztria sem engedélyezi a szarvasmarha és élő állat importját Csehországból. Hasonló lépésre készül Brüsszel is. Az ITAR-TASZSZ hírügynökség értesülései szerint az Európai Unió szinte valamennyi tagállama bevezette már az importtilalmat, ám a lépésről csak a napokban értesítik hivatalosan a cseh hatóságokat.

Csehországban egyelőre nem vezettek be újabb intézkedéseket a kergemarhakór terjedésének megakadályozására. Jan Fencl cseh mezőgazdasági miniszter szerint Prága megvárja a harmadik, egy németországi laboratóriumban elvégzendő teszt eredményét, s ezután dönt majd a további biztonsági intézkedésekről. A teszt eredményét várhatóan csütörtökön közlik. Egyes vélemények szerint a szivacsos agysorvadás okozta közvetlen és közvetett kár Csehországban elérheti akár az 500 millió dollárt is.

A sertéshús behozatali vámjának 5-7 százalékra történő csökkentését szorgalmazza a román húsipari szövetség a hazai húsipar talpon maradása és piacainak megőrzése érdekében. A román húsipar - bár 1998 óta sertésbehozatalra kényszerül - képtelen kielégíteni a hazai piaci igényeket. Ennek ellenére Románia két évvel ezelőtt a hazai termelők és a belső piac védelmére hivatkozva egyoldalúan felfüggesztette a Magyarországról behozott sertés- és baromfihús, illetve hústermékek kedvezményes CEFTA-vámját. A kedvezmények visszaállítása fél éven belül a sertés- és baromfihús árának csökkenését eredményezi majd a belső piacon - jelentette ki Mihai Lungu, a román mezőgazdasági minisztérium államtitkára. Az államtitkár szerint hogy a közeljövőben tárgyalások kezdődnek a két ország illetékesei között a kedvezményes vámok visszaállításáról. Ha vannak komoly és hathatós okok arra, hogy a jelenleg érvényben lévő intézkedéseket fenntartsuk, így cselekszünk, ha nincsenek, visszatérünk a CEFTA keretében 1999 előtt alkalmazott kedvezményes vámokhoz - fogalmazott.

Mihálovits András

(Népszava)