Továbbra sem számít forintárfolyamot a Román Nemzeti Bank

Vágólapra másolva!
Magyarország nem stratégiai partnere Romániának és jelenleg a Magyarországgal forintban lebonyolított tranzakciók mértéke annyira jelentéktelen, hogy egyelőre feleslegesnek tűnik a lej-forint árfolyam kalkulációjának bevezetése - jelentette ki Mugur Stet, a Román Nemzeti Bank (BNR) szóvivője. Hazánk Románia negyedik legfontosabb kereskedelmi partnere, a két ország közötti kereskedelmi forgalom nagysága tavaly megközelítette a 900 millió dollárt.
Vágólapra másolva!

A szóvivő a Krónika című erdélyi lap szerdai számában megjelent nyilatkozatában azt hangsúlyozta: legalább a román kereskedelmi tranzakciók 5 százalékát kellene lebonyolítani a két ország között ahhoz, hogy érdemes legyen a forintot felvenni azoknak a valutáknak a listájára, amelyeknek hivatalos átváltási árfolyamát naponta megállapítja a román központi bank.

A listán jelenleg 24 külföldi fizetőeszköz szerepel, köztük az egyiptomi font, a moldovai lej, vagy az ausztrál dollár. A Román Nemzeti Bank szóvivője nem tartotta lényegesnek azt a szempontot, hogy a hivatalos román statisztikai adatok alapján is Magyarország Románia negyedik legfontosabb kereskedelmi partnere, minthogy a két ország közötti kereskedelmi forgalom nagysága tavaly megközelítette a 900 millió dollárt.

Mugur Stet szerint a magyarországi üzletfelek forintban végrehajtott ügyletei jelentéktelenek, mivel a magyar partnerek inkább valutában (dollárban és márkában) kívánják bonyolítani tranzakcióikat. Hozzátette ugyanakkor, hogy a BNR vezetősége még nem foglalkozott a forint konvertibilitásának kérdésével, tehát nem teljesen kizárt, hogy a közeljövőben a forint felkerül a hivatalosan váltható valuták listájára.

(MTI)