Az Európai Központi Bank 2,2-2,8 százalékos növekedést jósol

Vágólapra másolva!
Az Európai Központi Bank (EKB) 2,2-2,8 százalék közötti átlagos gazdasági növekedést jósolt az euróövezet országainak csütörtökön, a júniusi havi jelentésében. Az év végi tizenkét havi inflációt 2,3-2,7 százalék közé várta az EKB csütörtökön.
Vágólapra másolva!

Az EKB a havi jelentéséhez most is hozzáfűzte, hogy az az elemző csoportjának véleménye, befolyásolja a bank pénzügypolitikai döntéseit, de nem feltétlenül fejezi ki a banktanács nézeteit. Számszerű előrejelzéseket félévenként ad a bank a havi jelentésben. Az EKB először tavaly decemberben adott ki havi elemzést. Akkor 2,6-3,6 százalékos sávot közölt az idén várható gazdasági növekedésre, az év végi inflációra pedig 1,8-2,8 százalékot.

Most módosították a jövő évi előrejelzést is. Az EKB elemzői szerint az eurózóna gazdasági növekedése 2,1-3,1 százalék között várható jövőre, az év végi infláció pedig 1,2-2,4 százalék között. Decemberben 2,5-3,5 százalékot vártak a 2002-es gazdasági növekedésre, és 1,3-2,5 százalékot az év végi inflációra.

Az inflációs jóslatot egyebek közt arra alapozták, hogy a kőolaj világpiaci ára az idén átlagosan 6,5 százalékkal csökken dollárban számolva, jövőre pedig további 9 százalékkal lesz olcsóbb.

A világgazdaság átlagos növekedését 3,25 százalékra tette az EKB a csütörtöki elemzésében az idén, jövőre pedig 3,75 százalékot jósolt, a tavalyi 5 százalék után. Az eurózóna exportjának bővülését a tavalyi 12 százalék után az idén 5,75 százalékra, jövőre 6,0 százalékra tartotta. Az eurózóna importárai a tavalyi 8,2 százalék után az idén valószínűleg átlagosan 2,5 százalékkal növekednek.

Az elemzők úgy vélték, hogy az eurózóna gazdasági növekedése továbbra is erőteljes, jól táplálja a belső fogyasztás, ám azt nem lehet kizárni, hogy a külső gazdasági környezet nem alakul-e rosszabbul a korábban vártnál is. Megállapították, hogy az euró olcsóbb, az olaj pedig drágább a korábban vártnál. Hozzátették, hogy az EKB jelenlegi kamatszintje "megfelelő".

A piacot nem rázta meg at EKB júniusi jelentése, amely kevéssé tért el a magán-előrejelzésektől. Az euró csütörtökön dél felé 0,8526 dollár volt a londoni bankközi devizapiacon, nem térve ki a reggeli 0,8527-0,8524 dolláros sávból.

(MTI)