Csaknem tíz százalékkal nőtt az ipari termelés egy év alatt

Vágólapra másolva!
Az ipari termelés áprilisban a szezonális és munkanap-korrekcióval kiigazított, végleges adatok szerint egy hónap alatt 2,2 százalékkal, egy év alatt 9,4 százalékkal nőtt, szemben a márciusban regisztrált havi 6,8 százalékos visszaeséssel, és 5,3 százalékos éves növekedéssel - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtöki jelentéséből.
Vágólapra másolva!

A hónap elején közölt előzetes adatok szerint áprilisban a termelés havi növekedése 2,4, az éves index 9,7 százalék volt. Tavaly áprilisban az ipari termelés 1,7 százalékkal csökkent az előző hónaphoz, és 11,1 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

Az idén áprilisban az ipari termelés korrekció nélkül 9,9 százalékkal volt magasabb, mint egy éve. Az ipari export 7,4, a belföldi értékesítés 2,4 százalékkal nőtt. Az első négy hónapban az ipari termelés volumene 10,2 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

Az ipari export az előző év első négy hónapjához mérten 17,5 százalékkal nőtt január-áprilisban. Az export 52,4 százalékát az ipari vámszabad területeken működő szervezetek adták, amelyeknél az átlagot meghaladó, 22,2 százalékos bővülést regisztráltak a bázishoz képest. Az ipar négyhavi belföldi értékesítése 2,6 százalékkal nőtt.

Az idén áprilisban a feldolgozóipari termelés 12 százalékkal bővült, a termelés 58 százaléka exportra került. A villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás teljesítménye 6 százalékkal csökkent 2000 azonos időszakához képest. A villamosgép-, műszergyártásban 18 százalékos növekedést regisztráltak. A feldolgozóipar két másik jelentős súlyt képviselő ágazatának - élelmiszeripar és járműgyártás - termelése áprilisban 5, illetve 10 százalékkal nőtt. A gumi-, műanyag termék és a gép, berendezés gyártásának növekedése meghaladta a 20 százalékot. A fémipar és a fafeldolgozás 18-19 százalékkal, a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás és az egyéb nem fém ásványi termékek gyártása 11-12 százalékkal emelkedett. A vegyianyag-, a papírgyártás, a kiadói, nyomdai tevékenység és a textilipar 4-7 százalékkal bővült.

A KSH jelentése szerint áprilisban csak a bőrtermék-, lábbeli gyártásban tapasztaltak csökkenést, amely 6 százalékos volt az előző év azonos időszakához képest.

Az egy főre jutó ipari termelés a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében az év első négy hónapjában 1 százalékos létszámnövekedés mellett 9 százalékkal volt magasabb, mint 2000 azonos időszakában.

A KSH jelentése szerint a kiemelt feldolgozóipari ágazatok együttes rendelésállománya április végén 32,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az új rendelések 3,8 százalékos bővülést mutattak.

(MTI)