Elmarad a várakozásoktól az amerikai termelői árak növekedése

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államokban a várakozásoktól elmaradva, 0,1 százalékkal emelkedtek a termelői árak májusban, az egy hónappal korábbi 0,3 százalékos inflációhoz képest. Az előzetes piaci konszenzus 0,3 százalékos növekedést valószínűsített. A növekedés ütemének lassulásában döntő szerepet játszott az élelmiszerek árszintjének 0,4 százalékos csökkenése.
Vágólapra másolva!

Májusban az előző havinál és a várakozásnál is kisebb mértékben, 0,1 százalékkal emelkedtek az átfogó termelői árak az Egyesült Államokban. Az élelmiszerek és az energia nélkül számolt termelői maginfláció 0,2 százalék volt - közölte csütörtökön az amerikai munkaügyi minisztérium.

Az előzetes piaci konszenzus 0,3 százalékos átfogó, illetve 0,2 százalékos maginflációval számolt termelői szinten erre a hónapra. Áprilisban 0,3 százalékos átfogó és 0,2 százalékos maginflációt mértek a termelői árakban.

Az átfogó adat kisebb növekedésében a jelentés szerint elsősorban az élelmiszerek árszintjének 0,4 százalékos csökkenése játszott szerepet. Az élelmiszerek termelői ára december óta most csökkent először.

A gépjárművek termelői árai 0,1 százalékkal csökkentek az áprilisi 0,2 százalékos növekedés után. Az energiaárak ugyanakkor 0,2 százalékkal nőttek májusban az előző havi 0,1 százalékos drágulást követően. Az energiaszegmensen belül a benzin 0,4, a lakossági áram 0,7, a fűtőolaj 8 százalékkal drágult; ez utóbbi a legnagyobb havi áremelkedés volt tavaly szeptember óta.

Éves összevetésben az átfogó termelői infláció 3,8, a maginfláció 1,6 százalékos volt májusban. Januárban még 4,8 százalékos értéket mértek a 12 havi átfogó termelői inflációban, ami tízéves csúcsnak számít.

Elemzők szerint a szerény májusi termelői infláció is alátámasztja a további központi kamatcsökkentésekhez fűzött várakozásokat, annál is inkább, mivel az amerikai gazdaság teljesítménye az első negyedévben alig 1,3 százalékkal nőtt, s várakozások szerint a második három hónapban tovább lassul a növekedés.

A szövetségi jegybank szerepét betöltő Federal Reserve január 3-a óta eddig öt alkalommal, összesen 250 bázisponttal csökkentette irányadó egynapos kamatát. A rövid távú jegybanki kamat most 4,00 százalék; befektetők júniusra még legalább egy 25 bázispontos csökkentést várnak. A Federal Reserve már az év elején leszögezte, hogy a növekedés megtorpanásszerű lassulását tartja az amerikai gazdaság legfőbb kockázati elemének.

(MTI)