Kevesebb lesz az alma az idén

Vágólapra másolva!
Az idén a tavalyi 710-730 ezer tonnás almatermés felére lehet csak számítani. A várható jelentős visszaesés oka az áprilisi fagyok, valamint a tavalyi aszály miatti csekély rügyképződés - mutatott rá Kovács Lajos az Alma Terméktanács információs vezetője.
Vágólapra másolva!

Az idei évben jóval soványabb lesz az almatermés. Ennek több mint 90 százalékát valószínűleg fel kell dolgozni, holott a gyümölcs minősége a jelek szerint ezt nem indokolja, ám a belső piac kicsi és az exportlehetőségek egyáltalán nem kedvezőek. Jelenleg az egy főre jutó évi fogyasztás csupán 7-10 kilogrammra becsülhető, míg a 80-as években még 25 kilogramm volt - mondta Kovács.

A gazdák az idén sem számolnak a kivitel növekedésével, a tavalyihoz hasonlóan 5-7 ezer tonnányi exportot valószínűsítenek. A csekély kivitel a magas szállítási költségeknek, valamint az olcsóbb lengyel, illetve olasz áru versenyének tudható be. Az import várhatóan a tavalyi 6 ezer tonnás szinten marad.

Az almatermesztés fellendítésének lehetőségeiről is beszélt Kovács Lajos. Véleménye szerint a régi ültetvények felszámolására, új ültetvények telepítésére, valamint az étkezési alma exportjának állami támogatásra lenne szükség. Jelenleg 32-33 ezer hektár almaültetvény van az országban.

A földművelésügyi miniszter ezen a héten dönt az almaültetvények telepítésére nyújtott támogatás szabályainak esetleges módosításáról - közölte Kovács Lajos. Tarthatatlan, hogy más telepítésekkel ellentétben az almánál központilag megszabják a fajtát, a telepítendő mennyiséget és öntözési kötelezettséget írnak elő - mondta a terméktanács információs vezetője.

(MTI)