Nőtt az államháztartás hiánya májusban

Vágólapra másolva!
A Pénzügyminisztérium közleménye szerint májusban a helyi önkormányzatok nélkül 112.6 milliárd forint volt az államháztartás hiánya, míg egy évvel korábban 163 milliárd forintot tett ki a deficit. Áprilishoz képest ugyanakkor 23,5 milliárd forinttal nőtt a hiány. A központi költségvetés hiánya 10,4 milliárd forint volt ebben a hónapban, az első öt hónap deficitje pedig 66,8 milliárd forint volt, ami az éves előirányzat 13,9 százaléka.
Vágólapra másolva!

Az államháztartás hiánya a helyi önkormányzatok nélkül májusban 23,5 milliárd forinttal nőtt, a hónap végén 112,6 milliárd forint volt, szemben az egy évvel korábbi 163 milliárd forintos deficittel - közölte a Pénzügyminisztérium csütörtökön.

A központi költségvetés hiánya májusban 10,4 milliárd forint, az első öt hónapban 66,8 milliárd forint volt. A januártól májusig tartó időszakban mért deficit az éves előirányzat 13,9 százaléka. Tavaly az első öt hónapban a költségvetés 117,8 milliárd forint deficitet mutatott.

Bathó Ferenc, a Pénzügyminisztérium főcsoportfőnöke csütörtökön sajtótájékoztatón kiegyensúlyozottnak nevezte az államháztartás májusi gazdálkodását. Hozzátette: a deficit finanszírozásával sincs gond, a májusi 10,8 százalékos inflációs adat nem hatott kedvezőtlenül az állampapír piaci referencia hozamokra.

Bathó Ferenc hangsúlyozta, hogy az államháztartási bevételek az első öt hónapban az előirányzat 40,4 százalékára teljesültek, elérték a 2.411 milliárd forintot. A 2523,6 milliárd forintos kiadás az éves terv 39 százaléka.

A költségvetés kedvező alakulásával kapcsolatban a főcsoportfőnök elmondta, hogy az éves előirányzat 13,9 százalékát elérő hiányt a jövőben több, egyszeri nagy kifizetés növeli majd. Ezek között említette a nyugdíjalap kompenzációjára előirányzott 62,2 milliárd forint átutalását, illetve a Magyar Fejlesztési Bank Rt. tőkeemelésére szánt több mint 30 milliárd forint kifizetését.

Bathó Ferenc a nyugdíjbiztosítási alap május végére kialakult 29,3 milliárd forintos hiányáról elmondta: beszámítva a magán-nyugdíjpénztári átlépők miatt az alapnak átutalandó 81,3 milliárd forint időarányos részét, illetve a nyugdíjbiztosítási alapnak szánt 62,2 milliárd forint időarányos hányadát, az alap gazdálkodása nullszaldósnak tekinthető.

A központi költségvetés bevételei a főcsoportfőnök szerint az időarányos tervnek megfelelően alakulnak. Az előirányzat szerinti az agrárgazdasági támogatások kifizetése, májusig összesen 44,069 milliárd forintot fordított a költségvetés erre a célra, 4,5 milliárd forinttal kevesebbet, mint tavaly ebben az időszakban.

Bathó Ferenc kiemelte, hogy az áfából az első öt hónapban befolyt 511,73 milliárd forint bevétel egy százalékkal jobb az időarányosnál, és 30 milliárd forinttal haladja meg a tavaly azonos időszakit.

A tb-alapok mérlegével kapcsolatban megjegyezte: a járulékbevételek és hozzájárulások az első öt hónapban az időarányosnak megfelelően alakultak, 723,3 milliárd forintot tettek ki.

A kiadásokból az időarányos mértéket meghaladó tételek közül Bathó Ferenc kiemelte a gyógyító-megelőző ellátásra fordított 173,8 milliárd forintot, ami az egész évi terv 43,5 százaléka. Hozzátette: a gyógyszerkassza 147 milliárd forintos éves előirányzata valószínűleg 32 milliárd forinttal fog növekedni év végéig, mivel a gyógyszerre fordított 72,5 milliárd forint az első öt hónapban már megközelítette az éves előirányzat 50 százalékát.

A központi költségvetés forint- és devizaadóssága a tavaly év végi 7226,2 milliárd forintról május végéig 7390,9 milliárd forintra emelkedett. Az állomány 67,6 százaléka forintban, 32,4 százaléka devizában állt fenn.

(MTI)