Az év első négy hónapjában 17,3 százalékkal nőttek az átlagkeresetek

Vágólapra másolva!
A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az idei év első négy hónapjában a bruttó nominális átlagkereset 17,3 százalékkal, a nettó pedig 15,7 százalékkal nőtt a tavalyi év hasonló iőszakához képest. A teljes munkaidőben foglalkoztatottak átlagkeresete 95 ezer forint volt ebben az időszakban. A legtöbbet - átlagosan 211 700 forintot -továbbra is a pénzügyi tevékenységet végzők kerestek, míg a szociális ellátásban dolgozók 59 100 forintot vihettek haza.
Vágólapra másolva!

A bruttó nominális átlagkereset a januártól áprilisig tartó időszakban 17,3 százalékkal, a nettó átlagkereset 15,7 százalékkal, a reálkereset pedig 4,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit - közölte pénteki közleményében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A KSH közleménye szerint a nemzetgazdaságban az év első négy hónapjában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó nominális átlagkeresete 95 000 forint volt. A versenyszférában dolgozók átlagosan 95 600 forintot, a költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állók pedig 94 100 forintot kerestek.

Az év első négy hónapjában a nemzetgazdaság legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásainál, valamint a költségvetési és társadalombiztosítási intézményeknél átlagosan 2,7 millióan álltak alkalmazásban, 0,9 százalékkal többen az egy évvel korábbinál.

A KSH kimutatása szerint ebben az időszakban a versenyszférában teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 17,4 százalékkal, míg a költségvetés finanszírozta területeken 17,1 százalékkal nőtt.

A közszféra 2000. évi egyszeri keresetkiegészítését az arra jogosultaknak jórészt április hónapban fizették ki, s ez a becslések szerint mintegy 3,5 százalékponttal emelte meg a közszféra négy havi átlagkereset-növekedési indexét. A verseny- és költségvetési szféra kereseti dinamikája közti különbség így az év első négy hónapját tekintve kiegyenlítődött - áll a KSH közleményében.

A legjobban fizető gazdasági ág a pénzügyi tevékenység volt, itt átlagosan 211 700 forintot kerestek havonta. Ezt követte 131 800 forinttal a vegyipar. A legkevesebbet, 59 100 forintot a szociális ellátásban dolgozók kerestek.

A KSH közölte azt is, hogy a gyermekkedvezmény mértékének növekedése a gyermekes családok relatív jövedelmi pozícióiban további javulást eredményez.

(MTI)