Pesszimisták az ingatlanpiaci szereplők a túlkínálat miatt

Vágólapra másolva!
A fővárosi ingatlanpiaci konjunktúraindex összesített értéke áprilisban mínusz 8,3 volt derül ki a GKI Gazdaságkutató Rt. felméréséből. A múlt év egészében az index 6,5, decemberben 0,4 volt.
Vágólapra másolva!

A GKI által, a Wallis Ingatlan Rt. és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) együttműködésével készített felmérés szerint az index mérséklődése elsősorban az iroda és az üzlethelyiség piacának alacsony, mínusz 20,9-es, illetve mínusz 12-es konjunktúraindexére vezethető vissza. Ezeken a piacokon a kínálat a közelmúltban dinamikusan emelkedett, az ingatlanpiaci szakértők a következő egy évre csökkenő befektetői kedvet jeleztek előre. A lakáspiac plusz 10,7-es indexe azonban egy jövőbeni lakásépítési, vásárlási konjunktúrát prognosztizál.

A GKI tájékoztatása szerint az ingatlanpiac szereplői összességében kínálati piacot érzékelnek. Erős a túlkínálat az üzlethelyiségek és az irodák piacán, túlkereslet tapasztalható lakások és az építési telkeknél, míg a raktáraknál és üzemcsarnokoknál enyhe túlkínálatról számoltak be az ingatlanpiaci szakértők.

A budapesti üzlethelyiségek esetében a korábban kiegyensúlyozott piac főként az újonnan megnyíló bevásárlóközpontok miatt mozdult el a túlkínálat felé. A fővárosi lakóingatlanok közül az új építésűek kereslete a legélénkebb.

Az ingatlanforgalmazók szerint a következő egy évben bővülni fog a kereslet az építési telkek és a raktárak iránt, azonban csökkenő kereslet várható az irodák és a lakások piacán. A gazdaságkutató intézet felmérése szerint áprilisban a lakáspiacon az ingatlan fejlesztők pesszimistábbak lettek, a forgalmazók viszont optimisták maradtak. Az irodapiacon a vállalatok, az ingatlan forgalmazók és fejlesztők is egyre pesszimistábbak.

A fővárosi vállalatok, ingatlan fejlesztők és forgalmazók előrejelzései alapján a következő egy évben az építési telkeknél körülbelül 16 százalékos, az új építésű lakóingatlanoknál 11 százalékos, üzlethelyiségeknél 9 százalékos, míg az irodáknál és raktáraknál 7 százalékos áremelkedést prognosztizáltak - áll a gazdaságkutató intézet elemzésében.

A kutatás kitért az ingatlanpiaci befektetők portfoliójának vizsgálatára is. A nem fővárosi és nem Pest megyei vállalkozások ingatlanportfoliói csökkentek. A mérséklődés az alapterület alapján az üzemcsarnokoknál a legnagyobb, de jelentősen esett az irodák alapterülete is.

(A konjuktúraindex a lakások, irodák, üzlethelyiségek és raktárak piacán a kereslet és a kínálat jövőbeni alakulását mutatja, illetve azt is előrejelzi, hogy az egyes ingatlanfajták forgalmazói, illetve építtetői a számítanak-e nagyobb ingatlan-beruházásokra, illetve bővülő forgalomra. A negatív tartományban lévő index kínálati, a pozitív index keresleti piacot jelez.)

(MTI)