Minimális hiánnyal zárt a folyó fizetési mérleg áprilisban

Vágólapra másolva!
A folyó fizetési mérleg a végleges adatok szerint 2 millió euró hiánnyal zárt áprilisban, így az első négy havi deficit 341 millió euró volt - hozta nyilvánosságra a Magyar Nemzeti Bank hétfőn. A folyó mérleg hiánya áprilisban az előzetes adatok alapján 17 millió euró volt, az első négy havi deficit pedig 356 millió eurót tett ki. Az elemzők 70-80 millió euró folyó hiányt vártak áprilisra.
Vágólapra másolva!

Márciusban a folyó hiány 48 millió euró, az első három hónapban 339 millió euró volt. Az áruforgalom áprilisi hiánya 7 millió euró volt, szemben a márciusi 124 millió euróval. A külkereskedelmi áruforgalomban az idei év első négy hónapjában 578 millió euró deficit alakult ki.

A Magyar Nemzeti Bank külkereskedelemre vonatkozó adatai a készpénzforgalmon alapulnak, míg a Gazdasági Minisztérium áruforgalmi kimutatásainak bázisa a vámstatisztika. Így a két intézmény adatai eltérést mutathatnak.

Az idegenforgalom egyenlege ez év áprilisában 222 millió euró többletet mutatott, míg a márciusi többlet 194 millió eurót tett ki. Így 2001 január elejétől április végéig 678 millió euró aktívum alakult ki az idegenforgalomban.

Az adósságot nem generáló tőketételeknél mért nettó forrásbeáramlás 61 millió euró volt idén a negyedik hónapban, szemben a márciusi 181 millió eurós nettó forrásbeáramlással. Az első négy hónapban az adósságot nem generáló tőketételek egyenlege 347 millió euró nettó forrásbeáramlást jelzett.

A részvény és egyéb tulajdonosi részesedés egyenlege ez év áprilisában 47 millió euró többlet volt, ilyen formában az első négy hónapban 260 millió euró érkezett az országba. Az áprilisi egyenleg 62 millió euró magyarországi, és 14 millió euró külföldre irányuló közvetlen befektetés eredményeként alakult ki.

A bankrendszeren keresztül pénzben, tulajdonosi részesedés formájában megvalósuló közvetlen befektetések értéke az első négy hónapban 581 millió eurót tett ki, a Magyarországról külföldre irányuló közvetlen befektetések összege január-áprilisban 320 millió euró volt.

(MTI)

Ajánlat: