Az Ecostat 4,5 százalékos GDP-növekedésre számít idén

Vágólapra másolva!
Az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet az idei évre 4,5 százalékos GDP-növekedést valószínűsít. Az intézet szerint az infláció 9,3 százalékra csökken 2001-ben, a folyó fizetési mérleg hiánya pedig 2,3 milliárd euró körüli hiánnyal zár majd. A kutatóintézet szerint a forint árfolyamsávjának szélesítése hosszú távon kedvezőleg hat a gazdaság teljesítményére, a forint árfolyama pedig az év végére a sáv közepétől 5-6 százalékra lehet. 
Vágólapra másolva!

Az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet az idén a GDP 4,5 százalékos növekedésére számít, jövőre pedig 4,7 százalékos bővülést vár.

A gazdaságkutató intézet szerdán nyilvánosságra hozott előrejelzése szerint az infláció az idén 9,3 százalékra mérséklődik, 2002-ben 7,9 százalékra csökken.

A kutatóintézet szerint a folyó fizetési mérleg 2,3 milliárd euró körüli hiánnyal zár 2001-ben, a költségvetési hiány pedig megközelítheti a 350 milliárd forintot.

A forint árfolyamsávjának szélesítése hosszú távon minden bizonnyal kedvező hatással lesz a gazdaság teljesítményére, és az infláció mérséklésére. Ennek ellenére az Ecostat nem tartja reálisan elérhetőnek az MNB-elnök szerint korábban jelzett decemberi infláció 7 százalékos mértékét.

A kutatóintézet szerint a forint árfolyama az év végére a sáv közepétől 5-6 százalékra lehet. A hazai fizetőeszköz erősödésével együtt mérséklődik az inflációs nyomás, növekednek a hazai vállalatok nemzetközi versenyképességével szemben támasztott követelmények és kiszélesedik a spekuláció lehetősége.

Az import minden bizonnyal bővül, az export azonban fékeződhet, amit a kereskedelmi mérleg alakulása is tükröz majd. A kutatóintézet az idén a fogyasztás 4,5 százalékos növekedésével, a beruházások mintegy 7,5 százalékos bővítésével számol. A külkereskedelmi áruforgalom hiányát 5 milliárd euróra teszik.

Az elemzés szerint a magas inflációs ráta következtében a reálkamatok minimálisra zsugorodtak. Ennek hatására csökkent a lakosság pénzbeli megtakarítása, értékpapír-befektetése, ugyanakkor megélénkült az ingatlanpiac.

Az ipar termelésnövekedése a tavalyi csúcs után várhatóan fokozatosan mérséklődik, az idén 10-12 százalékkal haladja majd meg a tavalyit.

Az építőipar konjunktúra élénkülésére számít a kutatóintézet, amit az ágazat szerződésállomány-adatai is igazolnak. A lakásépítési, autópálya-építési, árvízvédelmi programok, illetve a Széchenyi-terv keretében megvalósuló fejlesztéseknek köszönhetően az építőipar volumenindexe az idén 8-10 százalék körül alakulhat.

A mezőgazdaság szerepét továbbra is marginálisnak ítéli meg az Ecostat, hozzátéve, hogy kedvező időjárási viszonyok esetén az ágazat exportja érzékelhetően javíthatja a külkereskedelmi és a fizetési mérleget.

(MTI)

Ajánlat:

Ecostat