Brüsszel hadat üzenne az áfacsalóknak

Vágólapra másolva!
Évente több milliárd euró bevételkiesést okoznak az EU-tagországok államháztartásának az áfacsalások, amelyek ellen a nemzeti hatóságok közötti együttműködés és információcsere erősítésével igyekszik felvenni a harcot az Európai Bizottság.
Vágólapra másolva!

Az EU végrehajtó testülete új rendelettel kívánja felváltani a tagországok adóhatóságai közötti együttműködésre vonatkozó jelenlegi két jogszabályt. Szakértői szerint ezek egyrészt elavultak (az egyik még 1977-ből származik), másrészt túl általánosak és központosítóak, ezért nem alkalmasak az egységes belső piac körülményei között felmerülő adócsalási problémák kezelésére.

Az EU-tagországok adórendszerei csak bizonyos általános elveket és paramétereket tekintve harmonizáltak, így az adócsalás elleni harc is döntően tagállami hatáskörbe tartozik. A közösségi intézmények, elsősorban a brüszszeli bizottság szerepe a tagországok fellépéseinek összehangolására, az ehhez szükséges jogi, szabályozási környezet megteremtésére korlátozódik.

Bizottsági illetékesek szerint a dolog természete miatt a legjobb esetben is csak hozzávetőlegesen lehet megbecsülni, milyen nagyságú a különféle adócsalások okozta kár. Az esetek jó része eleve felderítetlen marad, emellett a számítások pontossága jórészt a makrogazdasági statisztikák minőségétől függ. Egyes közelmúltbeli nemzeti jelentések szerint egyedül az áfacsalások egyik sajátos (több tagországot érintő, többszörös adásvételi ügyleteken alapuló) fajtájából 250 esetre derítettek fényt 1998 első felében, amelyek összesen 500 millió euró (vagyis eseteként átlag 2 millió euró) bevételkiesést okoztak az államkasszáknak.

A bizottsági javaslatok szerint az új rendelet a nemzeti adóhatóságok közötti információáramlások akadályainak felszámolására irányul. Pontosabb és a tagországokra nézve kötelező érvényű szabályokat határoz meg az információcserékre, közvetlenebb kapcsolatokat tesz lehetővé a hatóságok között, és több tekintetben bővíti az információcsere intenzívebbé tételének lehetőségeit.

(Népszava)