Csökkent a Gazprom nyeresége

Vágólapra másolva!
A Gazprom orosz földgázipari óriáscég első negyedévi konszolidált nettó profitja 15,4 százalékkal csökkent éves összevetésben - közölte a vállalat szóvivője szerdán. Elemzők a visszaesést az enyhe télnek, és az emiatt csökkenő európai és hazai keresletnek tulajdonítják.
Vágólapra másolva!

A Gazprom első negyedéves profitja 25,807 milliárd rubel volt, míg tavaly az első negyedévet 30,495 milliárd rubeles haszonnal zárta az orosz óriáscég. Egy dollár jelenleg 29,14 rubelt ér.

A vállalat tervei szerint idén 130 milliárd köbméter földgázt exportálnak. A Gazprom termelése jövőre valószínűleg emelkedik, mert az év elején megkezdi működését a Törökországig húzódó Blue Stream vezeték. A Dow Jones hírügynökség által idézett egyik orosz elemző szerint a Blue Stream évi 6 milliárd köbméterrel növeli a kivitel mennyiségét, de a cég terveiben 8 milliárd köbméteres kivitel-bővülés szerepel.

A Gazprom részvényeinek árfolyama több mint harmadával emelkedett azóta, hogy Vlagyimir Putyin államfő bizalmasát, Alekszej Millert választották meg a vállalat elnökévé május végén.

Az orosz kormánynak 38,37 százalékos részesedése van a Gazpromban, kisrészvényeseké a papírok 50,13, külföldi befektetőké pedig a részvények 11,15 százaléka.

(MTI)

Ajánlat:

Gazprom

Korábban: