Kétséges a PKN magánosítása

Vágólapra másolva!
A lengyel kormány reméli, hogy még a szeptemberi választások előtt új tulajdonoshoz kerülhet a PKN olajfinomító részvényeinek 18 százaléka, de a kampány és a privatizációs miniszter ellen benyújtott bizalmatlansági indítvány veszélyeztetheti a tranzakciót - írja londoni elemzőkre hivatkozva a Reuters.
Vágólapra másolva!

A jelenlegi kormány szigorúan piaci alapon mindenképp privatizálni szeretné a PKN Orlen 18 százalékát, de az ellenzéki baloldali pártok, amelyek a közvélemény-kutatások szerint nagy eséllyel kormánypártokká válnak a szeptember 23-i választások után, hevesen ellenzik az ügyletet.

Wieslaw Kaczmarek, a Demokratikus Baloldali Szövetség (SLD) képviselője, aki a privatizációs tárca várományosa egy új kormányban, kijelentette: mind stratégiai, mind gazdasági szempontból elképzelni sem lehet rosszabb időpontot az üzletrész eladására. Az SLD és a jobboldali nacionalista képviselők bizalmatlansági indítványt nyújtottak be Aldona Kamela-Sowinska privatizációs miniszter ellen, aki a PKN eladásának elkötelezett híve.

A privatizációs miniszter egy hónapon belül szeretné egy térségbeli szakmai befektetőnek felkínálni az 18 százalékos üzletrészt, mégpedig lehetőleg jóval a részvénycsomag 325 millió dolláros piaci értéke feletti áron. A két legesélyesebb pályázó a Mol és az osztrák OMV.

A Reuters jelentése szerint a Mol, az OMV és a PKN képviselői kedden Londonban kötetlen megbeszélést folytattak a Raiffeisen Zentralbank által szervezett konferencián. A résztvevők ismertették stratégiai elképzeléseiket, és mind a Mol, mind az OMV ismét kinyilvánította, hogy érdeklődik a PKN iránt.

Londoni megfigyelők rámutatnak, hogy hosszabb távon elkerülhetetlen valamilyen szövetség a három regionális olajtársaság között, ha meg akarják védeni magukat orosz vagy nyugati óriáscégek felvásárlási kísérletei ellen. A szakértők azonban úgy vélik, hogy a választásokig hátralévő időben nem lehet tető alá hozni a PKN-részvénycsomag eladását, és a baloldali kormány más privatizációs stratégiát fog követni.

(MTI)

Ajánlat:

PKN

OMV

Mol

Korábban:

A Mol és a Slovnaft közösen építene benzinkutakat Lengyelországban
(2001. június 19.)