Mégis emelkedhetnek a húsárak

Vágólapra másolva!
A hazai felvásárlási árak mellett nem tarthatók a Vágóállat és Hústermék Tanács kormánynak tett ígéretei, amelyek szerint a sertshús bolti ára nem emelkedik kilogrammonként 1100-1200 forint fölé. A sertéshús magyarországi felvásárlási ára 20-35 forinttal haladja meg az egyes európai országok árait, és egyedül az amerikai áraktól marad el. Az árak növekedése elsősorban a minőségi sertéshús iránt megnőtt feldolgozói kereslettel magyarázható.
Vágólapra másolva!

A jelenlegi felvásárlási árak mellett nehezen tarthatók az önkorlátozó intézkedések, amelyet a Vágóállat és Hústermék Tanács tett a múlt hónap végi elnökségi ülését követően a kormánynak - mondta az Zádori László, a terméktanács titkára csütörtökön.

Jelenleg a sertések felvásárlási ára élő súlyra számítva 385 forint körül mozog átlagosan, ez pedig azt jelenti, hogy Magyarországnál drágábban csak az USA-ban veszik az élő állatokat a feldolgozók. A magyar felvásárlási árak mintegy 35 forinttal haladják meg a német, a francia vételi árakat és 20 forinttal magasabbak a dán felvásárlási áraknál.

Ez az árnövekedés a szakember szerint elsősorban azzal magyarázható, hogy keresleti piac alakult ki a sertések felvásárlásánál, mivel a feldolgozók elsősorban a jó minőségű alapanyagot keresik. Továbbá a forint erősödése is nehezíti az exportőrök dolgát, mivel az exportszerződéseket hosszabb távra kötik. Emellett a hazai sertésszám mintegy 400 ezer darabbal csökkent az utóbbi hónapokban.

Mindennek következményeként - jelezte a VHT titkára - nehezen tartható a terméktanács kormánynak tett önkorlátozó ígérete, hogy a sertéshús bolti ára nem emelkedik 1100-1200 forint fölé.

Ennek feltétele lenne ugyanis, hogy az agrártárca által ígért rendelet-módosítások - például a minőségi támogatások igénybevételének szigorítása - is megszülessenek - mondta Zádori László. Amennyiben ez nem következik be, úgy a feldolgozók nem tudják tartani a jelenlegi 720-760 forint közötti kilogrammonkénti átadási árat.

Az árnyomás akkora, hogy az átadási ár kilogrammonként elérheti akár a 900 forintot is. Ez 100-200 forintos kilogrammonkénti árnövekedést jelentene a boltokban.

Zádori László leszögezte azonban, hogy a terméktanács és a feldolgozók jelenleg még tartják magukat ígéreteikhez, ha ez nehezen megvalósítható is, de mindenképpen együttműködést várnak az agrártárcától.

(MTI)