Erőteljesen emelkedik az olajár

Vágólapra másolva!
Londonban pénteken erőteljes emelkedéssel zárt a határidős nyersolaj arra a hírre, hogy a legmagasabb fokozatú készültségbe helyezték az amerikai haditengerészt Perzsa-öbölben állomásozó egységeit. Hitelt érdemlő források szerint ugyanis terrortámadás fenyegeti az amerikai érdekeltségeket.
Vágólapra másolva!

A londoni nemzetközi olajtőzsdén (IPE) az irányadó Északi-tengeri Brent könnyűolaj augusztusi szállításra hordónként 32 dollárcenttel emelkedett és 26,62 dolláron zárt. Napközben az emelkedés elérte az 50 dollárcentet is. Ez a kontraktus előző nap 21 dollárcentet emelkedett.

Az amerikai könnyűolaj alaptípusa, a West Texas Intermediate New Yorkban hordónként 24 dollárcenttel 26,80 dollárra emelkedett. Előző nap 8 dollárcent volt az emelkedés.

Az olaj árának emelkedését csütörtökön az OPEC főtitkárának kijelentése indította el, miszerint az iraki exportstop ellenére sem valószínű, hogy a kartell a kitermelés növeléséről dönt júliusi értekezletén. Az OPEC lépését övező bizonytalanság, azaz, hogy mit lép július 3-án Bécsben, a piacokat is elbizonytalanította.

Irak június 4-én állította le olajexportját, de az utóbbi napokban olyan hírek terjedtek el, hogy elérhető közelben a megoldás Irak és az ENSZ vitájára, és július 3-án újra indulhat az olajat-élelemért program keretében az olajexport. E hírekre erős csökkenésbe kezdtek az nyersolajárak.

A csütörtököt megelőző tíz napban összesen 3 dollárral csökkent a nyersolaj hordónkénti ára a szabadpiacon.

(MTI)

Ajánlat:

OPEC