Októbertől gyártják a GM és a Lada közös terepjáróját, a Chevy-Niva-t

Vágólapra másolva!
A amerikai General Motors, az orosz VAZ és a Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank által alapított vegyesvállalat októberben kezdi meg a közös fejlesztésű Chevy-Niva terepjárók gyártását. A GM és a VAZ egyaránt 41,5 százalékkal, az EBRD pedig 17 százalékkal vesz részt a 332 millió dolláros vállalkozásban. Az új autó ára várhatóan 8 ezer dollár körül lesz majd.
Vágólapra másolva!

Az orosz VAZ és az amerikai General Motors autógyár, valamint az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) szerdán Moszkvában keretszerződést írt alá vegyesvállalat alakításáról a Chevy-Niva terepjáró gyártására.

A megállapodást a General Motors delegációja szerdán írta alá Moszkvában, miután megtekintették a Togliattiban található Volga-gyárat, illetve a vegyesvállalat leendő telephelyét is.

Az új Niva terepjárót (VAZ-2123) gyártó üzem októberben kezdi a termelést, és várhatóan 2004-re éri el a tervezett, évi 75 ezres kapacitást. A Chevy-Niva alapára várhatóan nyolcezer dollár lesz.

A 332 millió dolláros beruházásban a VAZ és a General Motors egyaránt 41,5-41,5 százalékkal vesz részt, az EBRD pedig 17 százalékot vállalt. Vlagyimir Kadannyikov, a VAZ gyár főnöke szerint 10-12 év múlva a bank bizonyára eladja részesedését a két autógyárnak. Kadannyikov elmondta azt is, hogy az új terepjáróból 40 ezret exportálnak majd, elsősorban európai piacokra a GM hálózatán keresztül. Észak-amerikai értékesítést nem terveznek.

(Üzleti Negyed)