Folytatódott a Postabank könyvvizsgálóinak pere

Vágólapra másolva!
Zárt ajtók mögött folytatódott csütörtökön a Fővárosi Bíróság gazdasági kollégiumán a magyar állam által a Postabank volt könyvvizsgálói ellen indított pere. A magyar kártérítési jogban eddig példa nélküli összegre, 170 milliárd forintra perelt három társaság tagadja kártérítési felelősségét.
Vágólapra másolva!

A mintegy 170 milliárd forintos kártérítési pert, a magyar állam és a korábbi nagytulajdonosok indították a Postabank 1994-1998 között tevékenykedő három könyvvizsgáló cége, a Deloitte and Touche Könyvvizsgáló és Tanácsadó Kft., az Arthur Andersen Adó- és Vezetési Tanácsadó Kft., valamint a Prudentia Könyvvizsgáló és Tanácsadó Kft. ellen.

A Deloitte and Touche a bíróságtól a per megszüntetését kérte, mivel álláspontja szerint az állam és társainak keresete nem alkalmas érdemi tárgyalásra. Az Arthur Andersen szerint nincs jogalapja az ellene indított bírósági eljárásnak.

A per májusi első fordulóját követően az állam jogi képviselője elmondta: a magyar állam álláspontja az, hogy a könyvvizsgáló cégek által auditált mérlegek nem a valóságos helyzetnek megfelelően mutatták be a Postabank 1994-98 közötti tényleges gazdasági helyzetét, ezzel a bank részvényeseinek nagy összegű kárt okoztak.

Ha ugyanis a könyvvizsgáló cégek által auditált banki mérlegek a Postabank valóságos gazdasági erejét tükrözték volna, vélhetően nem került volna sor a hitelintézet 1997-ben, majd 1998-ban végrehajtott tőkeemeléseire, valamint később a bank konszolidálására, melynek teljes összege 170 milliárd forintra rúgott - érvelt az állam képviselője.

(MTI)