Kiterjesztik a szakképzési hozzájárulást

Vágólapra másolva!
Az elmúlt tíz évben a munkaerőpiacra belépő fiatalok között kétszeresére nőtt a felsőoktatásban végzettek aránya, ezért a július 1-jén hatályba lépő új törvény a felsőoktatásra is kiterjeszti a szakképzési hozzájárulási rendszert.
Vágólapra másolva!

A fejlesztési és képzési alaprészből álló Munkaerőpiaci Alap fő célja a korszerűen képzett szakemberek számának növelése, a szakképzettség szintjének emelése, a szakemberek továbbképzése. Fő feladatává vált az Európai Unió által a jövőben nyújtandó támogatásoknak a tervezése, valamint a finanszírozási keretek kialakítása. A szakképzési hozzájárulás az alaprész bevétele, amelyből újdonságként a felsőoktatás szélesebb körű fejlesztése is támogatható. A fejlesztési és képzési alaprész felett a rendelkezési jogot a gazdasági miniszter az oktatási miniszterrel megosztva gyakorolja, míg az alaprész felhasználásával kapcsolatos feladatokat a Fejlesztési és Képzési Tanács látja el.

A szakképzési hozzájárulásra vonatkozó szabályozás alapvetően nem változik, az átalányadózást választó egyéni vállalkozóknak azonban ezentúl nem kell hozzájárulást fizetniük. Az új számviteli törvénynek megfelelően a szakképzési hozzájárulást is az üzleti évre - és nem a tárgyévre - vonatkozóan kell megállapítani. A naptári évtől eltérő üzleti évet választóknak az üzleti év első napján hatályos szabályok szerint kell teljesíteniük a szakképzési hozzájárulással kapcsolatos kötelezettségeiket, s július 1-jétől bérjárulékként kell elszámolni az ezzel kapcsolatos költségeket.

Valamennyi, a hozzájárulásra kötelezettekre vonatkozó határidőt az üzleti év fogalmával összhangban határozták meg.

A szakképzés fejlesztését célzó kötelezettség továbbra is hozzájárulás fizetésével avagy gyakorlati képzés megszervezésével teljesíthető. A bruttó kötelezettséget a törvény szerint elszámolható költségekkel lehet csökkenteni. A csökkentő tételek között néhány újdonság is szerepel (például a szoftverek beszerzési költsége). A jövőben csak az Országos Képzési Jegyzékben nem szereplő képzések elszámolhatóságához kell beszerezni a Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottságok jóváhagyását.

(Üzleti Negyed)