Elmaradhat az ipari termelés nyári visszaesése

Vágólapra másolva!
A Beszerzési Menedzser Index júniusi értéke 54,5, ami az elmúlt öt évében mért júniusi indexértékek átlaga feletti növekedést jelent - derül ki a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) havonta megjelenő, Üzleti Jelentések című kiadványából. Az index értéke ugyan májushoz képest kismértékben - 0,4 százalékponttal - csökkent, de a felmérés készítői szerint a nyári, szezonális visszaesés kisebb mértékű lesz a tavalyinál.
Vágólapra másolva!

A 100 feldolgozóipari vállalat beszerzésekért felelős vezetői körében végzet felmérés megállapítja, hogy az évkezdeti visszaesés óta folyamatosan növekedést mutató index az év hátralévő időszakára is stabil növekedést ígér, bár a bővülés üteme elmarad a tavalyitól. A válaszok alapján készült index 50 százalék feletti értéke növekedésre, míg az annál alacsonyabb érték visszaesésre utal a gazdaság adott szegmensében.

A júniusi indexek értékei még nem jelzik a nyári szezon kezdetét: az előző évek tapasztalatai azt mutatják, hogy ebben az időszakban a feldolgozóipar növekedése csökken, esetleg stagnál. A várható szezonális hatást látszik előre jelezni az új rendelések indexének alakulása, ami a megrendelések csökkenő ütemű növekedéséről számol be júniusban.

A termelési index (58,5) továbbra is növekedést jelez, és a bővülés üteme meghaladja az előző havit. A termelési mennyiség két ágazat - a nem fém ásványi termékek és a gépipar - kivételével mindenütt nőtt, leginkább a kohászatban és a fémfeldolgozásban.

A rendelési index értéke 57,0 ami 3,0 százalékponttal alacsonyabb a májusi értéknél, így az öt hónapja tartó növekedés - bár csökkenő ütemben -, de folytatódik. Az új rendelések júniusi indexének értéke közel azonos a korábbi öt év átlagával, ami nem jelez jelentős eltérést a következő hónapra. Az index magas értékét leginkább a kohászat és fémfeldolgozás kiemelkedő eredménye (79,2) határozta meg. A beszerzési index értéke 57,5, ami növekedést mutat az előző hónaphoz képest. A várható nyári szezonális hatás gyengeségét sejteti, hogy a beszerzési index 6,0 százalékponttal haladja meg az előző öt év júniusi értékeinek átlagát, amit megerősít a termelési és rendelési index növekedése is.

A beszerzési árak indexe júniusban is növekedést jeleztek (51,0), bár az előző hónaphoz képest a növekedés üteme kisebb, és az index értéke az év első hat hónapjában most a legalacsonyabb.

Az import (54,2) és export (51,1) is bővül, méghozzá a kivitel a behozatalnál nagyobb ütemben.

A foglalkoztatási index a májusi mélypont után az alkalmazotti létszám kisebb ütemű csökkenéséről számol be (48,5) júniusban. Ez annak köszönhető, hogy az élelmiszeripar, a fa-, papír- és nyomdaipar, valamint a kohászat és fémfeldolgozás iparág vállalatai többségükben a foglalkoztatottak számának növekedéséről számoltak be.

Az ágazati indexek júniusi értékei a nem fém ásványi termékek (45,0) és a gépipar (45,5) kivételével növekedést jeleznek. A kohászat és fémfeldolgozás iparágban áprilisban megfigyelt visszaesés után indult növekedés folytatódott, az ágazat júniusi BMI indexének értéke a legmagasabb (71,0). Ezt a múlt hónapban átlag alatt teljesítő fa-, papír- és nyomdaipar (61,0), az élelmiszer- és dohányipar (59,4) és a vegyipar (56,9) követik átlag feletti értékekkel. A textilipar (52,9) növekedése továbbra is elmarad az átlagostól.

A regionális BMI indexek a nyugat-dunántúli régió kivételével (47,5) minden esetben növekedést mutatnak. A legmagasabb index-érték harmadik hónapja a Központi körzetet jellemzi (59,6), amit az Észak-magyarországi régió (59,4) indexe követ júniusban.

Az Üzleti Jelentések felmérésnek eredményei

Az index júniusi értéke

Változás

Változás az előző hónaphoz képest (%pont)

BMI

54,5

Kisebb növekedés

-0,4

Termelési mennyiség

58,5

Nagyobb növekedés

+0,6

Új rendelések mennyisége

57,0

Kisebb növekedés

-3,0

Beszerzési mennyiség

57,5

Nagyobb növekedés

+1,1

Beszerzési árak

51,0

Kisebb növekedés

-3,0

Szállítási átfutási idő

51,5

Kisebb csökkenés

-2,9

Vásárolt készletek

53,5

Nagyobb növekedés

+0,5

Késztermék készletek

54,5

Csökkenés után növekedés

+8,0

Importmennyiség

54,2

Nagyobb növekedés

+0,9

Exportmennyiség

51,1

Kisebb növekedés

-3,7

Foglalkoztatás

48,5

Kisebb csökkenés

+3,0

A Beszerzési Menedzser Index értéke:

2000

nov.

56,3

márc.

61,2

dec.

44,2

ápr.

55,2

2001

máj.

57,2

jan.

49,5

jún.

59,0

febr.

55,2

júl.

54,6

márc.

56,8

aug.

56,3

ápr.

54,5

szept.

58,5

máj.

54,9

okt.

56,8

jún.

54,5

Forrás: Üzleti Jelentések

(Üzleti Negyed)

Korábban:

Bizakodnak a hazai vállalkozók
(2001. június 27.)