A vártnál kissé nagyobb volt a fizetési mérleg hiánya májusban

Vágólapra másolva!
Az előzetes számítások szerint a folyó fizetési mérleg 128 millió euró hiánnyal zárt májusban, így az első öt havi deficit 469 millió euró volt - tette közzé a Magyar Nemzeti Bank kedden. Az elemzők átlagosan 111 millió euró folyó hiányt vártak májusra. Az MNB indoklása szerint a folyó fizetési mérleg májusi alakulásában az játszott döntő szerepet, hogy javult a szolgáltatások és romlott az áruk, a jövedelmek és a viszonzatlan átutalások egyenlege.
Vágólapra másolva!

Tavaly májusban a folyó hiány 80 millió euró, 2000 első öt hónapjában pedig 438 millió euró volt. A végleges adatok szerint a fizetési mérleg 2 millió euró hiánnyal zárt áprilisban, az első négy hónapban a deficit 341 millió eurót tett ki.

Az áruforgalom egyenlege ez év májusában 172 millió euró hiánnyal zárt, így az idei első öt havi áruforgalmi deficit a jegybank előzetes számai alapján 750 millió euró lett. Tavaly májusban az áruforgalmi deficit 144 millió euróra rúgott, míg az elmúlt év első öt hónapjában a külkereskedelmi hiány 706 millió eurót tett ki.

Az idegenforgalom ez év májusában 251 millió eurós többlettel zárt, ami 374 millió euró idegenforgalmi bevétel és 123 millió euró idegenforgalmi kiadás egyenlegeként alakult ki. Így idén az első öt hónapban az idegenforgalom 929 millió eurót hozott az országnak. Tavaly az ötödik hónapban az idegenforgalom egyenlege 222 millió euró többletet mutatott, míg akkor az első öt hónapban 820 millió euró volt az összesített többlet.

A nem adóssággeneráló tőketételeknél mért nettó forrásbeáramlás ez év májusában 104 millió eurót tett ki, így az idei év első öt hónapjában a nem adóssággeneráló finanszírozás egyenlege 451 millió euró forrásbeáramlást mutatott. Az elmúlt év ötödik hónapjában a nem adóssággeneráló finanszírozás 46 millió euró többlettel zárt, míg tavaly az első öt hónapban 422 millió euró nettó forrásbeáramlást regisztrált a jegybank.

A bankrendszeren keresztül pénzben, tulajdonosi részesedés formájában megvalósuló közvetlen befektetések értéke 109 millió euró Magyarországra, valamint 13 millió euró külföldre irányuló tőkebefektetés mellett alakult ki. A részvény és egyéb tulajdonosi részesedés egyenlege idén az első öt hónapban 357 millió euró volt, májusban pedig 97 millió eurót tett ki. Tavaly májusban a Magyarországra irányuló tőkebefektetések összege 186 millió eurót tett ki, míg az innen külföldre irányuló tőkebefektetések 24 millió eurót mutattak. Így tavaly az első öt hónapban a részvény és egyéb tulajdonosi részesedések egyenlege 567 millió euró többlettel zárt, az elmúlt év ötödik hónapjában pedig ez az egyenleg 162 millió euró többletet mutatott.

A tulajdonviszonyt megtestesítő portfólió befektetéseknél nettó módon 7 millió euró forrásbeáramlás jelentkezett májusban, az idei első öt hónap pedig 94 millió euró forrásbeáramlást mutatott e tételeknél. Tavaly májusban a tulajdonviszonyt megtestesítő portfólió befektetéseknél 116 millió euró nettó forráskiáramlást regisztráltak, míg az elmúlt év első öt hónapja - hasonló módon számítva - 145 millió euró forráskiáramlás jelentkezett. Május végén a jegybanki tartalékok állománya 13 milliárd eurót tett ki.

(MTI)