Meghiúsult a GE-Honeywell fúzió

Vágólapra másolva!
Mario Monti, az Európai Unió versenyügyi biztosa kedden az Európai Bizottság előtt bejelentette, hogy megakadályozza a General Electric és a Honeywell cégek egyesülését. A GE korábban 41 milliárd dolláros ajánlatot tett, a többek közt repülőgép- és űrtechnológia gyártásával foglalkozó Honeywellre. Ez az első eset, hogy két amerikai cég fúzióját európai szabályozó egyedül akadályozza meg.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió versenyügyi biztosa, Mario Monti a kedden hivatalosan is bejelentette, hogy az unió elutasítja a General Electric Honeywellre tett 41 milliárd dolláros ajánlatát, és ezzel az utolsó pillanatban akadályozza meg a két vállalat egyesülését - CNNfn.

A világ legnagyobb ipari akvizíciójának elutasításáról hozott döntését Monti a 20 tagú Európai Bizottság előtt jelentette be SStrasbourgban.

A General Electric a múlt héten néhány érdekeltségének eladására tett hajlandóságot - mintegy 2,2 milliárd dollár értékben - annak érdekében, hogy az EU mégis jóváhagyja a GE-Honeywell házasságot. Azonban egy uniós határozat aggodalmakat fogalmazott meg, miszerint a GE piaci ereje a repülőgép- és űrtechnológia területén versenyellenes helyzetet teremt.

Az EU elutasító határozata az első alkalom, hogy két amerikai vállalat egyesülését egy európai szabályozó egyedül akadályozza meg.

A General Electric szóvivője egyébként elmondta, hogy a társaság a várható döntés ismeretében sem tervezte az egyesülési javaslat visszavonását. Eközben a Honeywell igazgatótanácsa várhatóan eltávolítja pozíciójából a cég vezérigazgatóját, Michael Bonsignore-t, és helyére a 66 éves Lawrence Bossidyt, a AlliedSignal Corp. korábbi vezetőjét nevezi ki.

Az elutasító határozatot követően a General Electric bírósági úton is megtámadhatja a döntést, valamint az eljárás újraindítására is lehetősége van.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat: