Egyelőre a vártnál kevesebb többletbevétel áfából

Vágólapra másolva!
Az első féléves adatok szerint alig 18 milliárd forinttal folyt be több áfa a tervezettnél, holott elemzők az év elején még 140-160 milliárdot vártak. A szakértők a tavaly módosult áfaszabályokkal magyarázzák a helyzetet, és állítják, év végére legalább százmilliárdos többlet áll majd a kormány rendelkezésére.
Vágólapra másolva!

Június végéig általános forgalmi adóból több mint 616 milliárd forint folyt be a költségvetésbe - tudta meg a Népszava. Ez csaknem 18 milliárd forinttal haladja meg az időarányosan tervezettet. A viszonylag csekély többlet oka, hogy a tavalyi év első hat hónapjához képest az idén 18 százalékkal több forgalmi adót utalt vissza az APEH, miközben csupán 12 százalékkal többet szedett be. A legtöbb vállalkozás ugyanis csak a tavalyi év második felétől felelt meg annak a törvénymódosításnak, hogy 2000-től csak azok az adózók kaphatják vissza a forgalmi adót, akik egymást követő két hónapban visszaigénylők voltak. Az elmúlt évben kitolódott az áfa-visszautalás ideje amiatt is, hogy az 500 ezer forintnál nagyobb visszaigénylőknél a korábbi 30 napról 45 napra növekedett a kiutalás előtti ellenőrzési határidő. Az idén ugyanazok a szabályok érvényesek, de nem év eleji kezdéssel, hanem folytatólagosan kell a vállalkozásoknak megfelelniük az előírásoknak.

Az elemzők korábban csak forgalmi adóból legalább 100 milliárdos többletre számítottak, figyelmen kívül hagyva a jogszabályi környezet hatásait. A második fél évben azonban már nem kell számolni a tavalyi törvénymódosítás következményeivel, így a forgalmiadó-bevétel az infláció és a reálkeresetek növekedésével arányosabban emelkedik majd. Az év egészében tehát még így is 50-70 milliárd forintnyi áfatöbbletre lehet számítani - válaszolta a Népszava kérdésére Nagy Márton, az ING Vagyonkezelő Rt. elemzője.

A június végéig befolyt személyijövedelemadó-bevételek megközelítően 14 milliárd forinttal haladják meg az időarányos előirányzatot - értesült lapunk. A tavalyi év hasonló időszakához viszonyított első félévi 20 százalékos növekmény a minimálbér emelkedésével és a bérkompenzációval magyarázható. Az év második felében a személyijövedelemadó-bevételek további növekedésére számítanak az elemzők a közszférában tervezett béremelések miatt. Nagy Márton szerint ebből az adónemből is 50 milliárd forintot meghaladó lehet év végén a többlet.

Jól teljesülnek a társasági-adó bevételek is. A gazdálkodó szervezetektől az elmúlt év hasonló időszakához képest 30 százalékkal több nyereségadó folyt be a költségvetésbe - összesen 109,1 milliárd forint -, míg a pénzintézetek 50 százalékkal múlták felül tavalyi év hasonló időszakában elért teljesítményüket. Az elemző szerint mindez a gazdaság tartós növekedésére utal s a vállalatok jövedelmezőségének javulását jelzi. Merészség lenne azonban megjósolni az év végi társaságiadó-bevételeket, mert ennek az adónemnek jelentős hányadát decemberben fizetik be.

Összességében az elemzők biztosak abban, hogy év végére több százmilliárd forint többletpénz kerül a költségvetésbe, ami alapvetően az alultervezett inflációnak köszönhető. Hozzátették: ez a hangulatjavító intézkedésekre elkölthető összeg maga is jelentősen hozzájárul az infláció növekedéséhez.

Dutka Noémi

(Népszava)

Ajánlat: