Alacsony a sajtfogyasztás Magyarországon

Vágólapra másolva!
Magyarországon a sajtfogyasztás mintegy 5,3 kilogramm évente fejenként, míg az Európai Unióban 16,5 kilogramm. Ugyanakkor a tejtermelők mintegy 20 százalékkal többet termelnek a belső piacra, mint amennyi eladható. Az európai uniós csatlakozás és az alacsony hazai fogyasztás miatt is javítani kellene a hazai sajtgyártók versenyképességét - nyilatkozta Tímár Imre, a Veszprémtej Rt. vezérigazgatója csütörtökön.
Vágólapra másolva!

A tejtermelés és felvásárlás tavaly csaknem 4 százalékkal, az idén pedig várhatóan 2-3 százalékkal bővül. Az ipari feldolgozásra kerülő tejalapanyag minősége már 90 százalékban megfelel az Európai Unió követelményeinek - tájékoztatott a vezérigazgató.

Az idei év első félévében a hazai előállítású tejtermékek belföldi fogyasztása 6-7 százalékkal csökken, míg az elmúlt két évben évente 2-3 százalékkal emelkedett. A legnagyobb mértékben a tej és a vaj forgalma csökkent, a savanyított termékeké és az ömlesztett sajtoké pedig nőtt. A belföldi termékek forgalmát az árak emelkedése és az olcsó import is kedvezőtlenül befolyásolta - hangzott el a tájékoztatón.

Az idén várhatóan az előző évinél 100 millió literrel több, 2,1 milliárd liter tejet termelnek Magyarországon. Az országban megtermelt tej 85 százalékát 1500-1600 gazdaság adja.

A feldolgozó üzemek erre az évre 1,75 milliárd liter tej felvásárlását tervezik, e mennyiségből várhatóan 300 millió liter kerül exportra. A tejfogyasztás jelenleg évente és fejenként 170 liter, szemben az Európai Unió 300 literes átlagával.

(MTI)