Amerikában csak a Chrysler növelte eladásait júniusban

Vágólapra másolva!
A nagy amerikai autógyártók közül a General Motors és a Ford Motor Co. gyengébb júniusi eladási adatokról számolt be, míg Crysler növekedést regisztrálhatott. Az adatokat mindhárom gyár esetében kedvező irányba módosította az egyterű kocsik iránt megnőtt kereslet, és ennek nyomán a növekvő forgalom is. A Chrysler PT Cruiser eladásai például 32 százalékkal nőttek ebben a hónapban. 
Vágólapra másolva!

A júniusi eladási adatok némileg kedvezőbbek voltak az előzetesen vártnál, ugyanis néhány modell - különös tekintettel a különböző egyterűekre - forgalmából származó bevételek jelentős profitot eredményeztek, ami azt jelenti, hogy az autógyártók valamivel kedvezőbb második félévre számíthatnak - írja a CNNfn.

Az amerikai kormány által közzétett májusi ipari rendelésállomány-adatok is ezt a véleményt támasztják alá. Májusban az ipari rendelésállomány 2,5 százalékkal növekedett az Egyesült Államokban, szemben az áprilisi 3,4 százalékos csökkenéssel.

A Ford összesített amerikai eladásai 6,6 százalékkal csökkentek a tavalyi évhez képest, ez júniusban 392 412 darab értékesített autót jelent. A második számú autógyártó Ford Motor Co. közlése szerint ugyanakkor a megújított Explorer egyterű júniusi eladási adatai rekordot döntöttek, ugyanis az egy évvel korábbiakhoz képest 2,5 százalékos növekedést követően összesen 42 833 Explorer modellt értékesítettek ebben a hónapban.

A General Motors is eladásainak - mintegy 3 százalékos - csökkenéséről számolt be a tavalyi év hasonló adataihoz képest, miközben a gyár teherautóinak forgalma 9 százalékos növekedést mutatott. A cég féléves személygépkocsi eladásai 13,5 százalékkal csökkentek, míg az első hat hónapban 8,6 százalékkal kevesebb teherautót tudtak csak eladni, mint egy évvel korábban. A 238 274 darab tehergépkocsiban a cég japán partnere, az Isuzu Motors és a svéd Saab által értékesített kocsik is szerepelnek.

A német DaimlerChrysler amerikai leányvállalata, a Chrysler júniusban 12 százalékkal növelte eladásait, és összesen 59 714 autót értékesített, az eladott teherautók száma viszont 2 százalékkal csökkent. A Chrysler kedvező júniusi adatait elsősorban a PT Cruiser forgalmában elért 32 százalékos növekedésének köszönheti.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Chrysler