Mégis pályázhat a Mol a PKN Orlenre

Vágólapra másolva!
A lengyel kormány gazdasági bizottsága indítványozta, hogy a kabinet tegye lehetővé a PKN Orlen olajipari cég részvényeinek eladását stratégiai befektető számára és egyúttal törölje az ezt tiltó rendelkezést. A bizottság csütörtöki döntés értelmében a PKN 18 százalékos pakettje eladható egy stratégiai befektetőnek, de csak nyilvános kibocsátás útján, és az értékesítéshez a kormány hozzájárulása is szükséges. A részvények iránt korábban a Mol Rt. és az OMV is érdeklődött.
Vágólapra másolva!

A lengyel kormány gazdasági bizottsága javasolta a kormánynak, hogy törölje az olajszektor privatizációs programjából azt az előírást, amely nem engedélyezte a PKN Orlen részvényeinek eladását stratégiai befektető számára.

A bizottság csütörtöki ülésén ezzel elfogadta a kincstárügyi miniszter javaslatát, lehetővé téve a plocki olajipari nagyvállalat 18 százalékos részvénycsomagjának értékesítését stratégiai befektetőnek. A kincstárnak 10,4 százalékos részesedése van a PKN Orlenben, amelytől nem szándékozik megválni, mert a társaság alapszabálya szerint ez ellenőrzési jogot biztosít számára.

A csütörtöki döntés kiszélesíti a részvényértékesítés lehetőségeit, fenntartva egyúttal azt a változatot is, hogy nyilvános kibocsátással adjanak túl a 18 százalékos részvénycsomagon. A konkrét értékesítési ajánlathoz szükség van a kormány hozzájárulására. A minisztérium legkésőbb idén októberben vagy novemberben szeretné nyélbe ütni az üzletet.

A részvények iránt eddig az osztrák OMV és a magyar Mol Rt. jelezte érdeklődését. Piaci elemzők többsége szerint a PKN, a Mol és az OMV fúzióra törekszik, melynek eredményeként létrejönne a legnagyobb kelet-közép-európai olajkonszern.

A plocki PKN Orlen a legnagyobb lengyelországi folyékonyüzemanyag-gyártó. A nyersolaj mintegy 75 százalékát dolgozza fel, és az országban termelt üzemanyagok 66 százalékát állítja elő.

A tavalyi évben a PKN Orlen nettó nyeresége az előző évi 643 millióról 700,8 millió zlotyra nőtt (72 forint/zloty). Az idei első negyedévben 15,7 millió zlotys nettó vesztesége volt, szemben a megelőző év hasonló időszaki 131,7 millió zlotys nettó nyereségével. A konszolidált nettó nyereség az idei első negyedévben a megelőző év hasonló időszaki 157,8 millióról 10,4 millió zlotyra csökkent.

(MTI)

Ajánlat: