A kisebb, de biztos bér vonzó Közép-Európában

Vágólapra másolva!
A közép-európaiak számára vonzóbb az alacsonyabb, de tartósabb és biztosabb fizetés, mint a nagyobb, de nem biztos jövedelemforrás - derült ki abból a nemzetközi felmérésből, amelyet a csehek, a magyarok, a lengyelek és a románok körében készített a prágai Közvélemény-kutató Intézet.
Vágólapra másolva!

A felmérés szerint az alacsonyabb, de stabil havi bért a kockázatos, de jóval nagyobb haszonnal kecsegtető befektetések, vállalkozások és üzletek előtt mind a négy országban nagyjából a megkérdezettek háromnegyede részesítette előnyben. A felmérésből kiderült, hogy a cseh, magyar, lengyel családok gazdasági stratégiái igen közel állnak egymáshoz.

A nagyobb kockázatra leginkább a csehek vállalkoznának. A magasabb bevételekkel kecsegtető, de bizonytalan állást a kisebb fizetésű, de biztos állással szemben a csehek 25 százaléka részesítené előnyben, míg a három többi országban ez az arány 15 százalékos volt.

A pénzügyi műveletek terén szintén a csehek mutatkoztak a legbátrabbaknak, míg a magyarok a legóvatosabbaknak. Az egyszerű banki betét, illetve a kockázatosabb, de potenciálisan nagyobb nyereséget ígérő részvényvásárlás közül az utóbbit a csehek 36, a románok 29, a lengyelek 23 és a magyarok 19 százaléka részesítené előnyben.

A felmérésben 1500-1500 tizennyolc év feletti lakost kérdeztek meg minden országban.

(MTI)