<P class="MsoNormal">Óriási prémium a Deutsche Telekom vezérkarának

Vágólapra másolva!
Szakértők szerint aránytalanul magas jövedelemhez juthat a Deutsche Telekom vezérkara a telefontársaság által tervezett részvényopciós program keretében. Kedvező árfolyamváltozás esetén a cég első embere, Ron Sommer 400 millió márkás jövedelemre tehet szert, melyet a Handelsblatt által megkérdezett elemzők kivétel nélkül eltúlzottnak tartanak.
Vágólapra másolva!

A gyakran aránytalanul magas menedzseri fizetések körüli vita ezúttal a Deutsche Telekom (DT) háza táján látszik feléledni. A tervezett részvényopciós modell szerint átlagos árfolyam-emelkedés esetén is több százmillió márkás jövedelemhez juthatnak a társaság csúcsvezetői.

Ron Sommer, a cég első embere, akit egyébként még a gigászi részvényopcióról szóló hírek megjelenése előtt Németország legvonzóbb menedzserévé választottak, 350 millió márkához juthat, ha a DT részvényei a jelenlegi 26-27 euróról tíz éven belül 63 euróig kúsznak - közölte a német Stern bulvárlap. A 105 eurós történelmi rekordnak számító árfolyam elérése 1 milliárd eurót jelent az egész vezetőségnek, amelyből 400 millió márka lehet Sommeré.

A DT szóvivője azzal védekezik, hogy egy ilyen mértékű árfolyam-emelkedés a részvényesek számára mintegy 320 milliárd euró hasznot jelent, emellett pedig eltörpül a vezetőknek juttatott részvényopció.

A Handelsblatt által megkérdezett szakértők egyöntetű véleménye, hogy a tervezett opciós modell túlzott mértékű juttatásokat eredményezhet, és még a vártható piaci trendnél gyengébb szereplésből is jócskán profitálni fog a társaság vezérkara.

(Üzleti Negyed)