Befejeződött a G7 és Oroszország pénzügyminisztereinek római tanácskozása

Vágólapra másolva!
A fő világgazdasági erőcentrumok rövid- és középtávú kilátásaival kapcsolatos óvatos derűlátás jegyében végződött szombat este a hét vezető ipari hatalom (G7) és Oroszország pénzügyminisztereinek római tanácskozása, amelyen ismét felszólították a pénzmosás elleni harcban erélytelennek talált országokat - köztük Magyarországot - a gazdasági bűnözés elleni fellépés erősítésére.
Vágólapra másolva!

Paul O´Neill amerikai pénzügyminiszter azt mondta kollégáinak, hogy az amerikai gazdaság az idei negyedik negyedévben már két százalékos éves növekedést fog mutatni, és jövőre "valamivel három százalék feletti" növekedésre lehet számítani.

Az amerikai gazdaság teljesítménye a tavalyi vágtatás után az idei első negyedévben már csak 1,2 százalékkal nőtt, és elemzők várakozása szerint a második negyedévben akár fél százalékra is lassulhatott GDP értékének éves bővülési üteme. A szövetségi jegybank az év eleje óta hatszori, összesen 275 bázispontos alapakamat-csökkentéssel járó agresszív monetáris enyhítéssel igyekezett elejét venni a fenyegető recessziónak. A Federal Reserve irányadó egynapis kamata jelenleg 3,75 százalék. Ötször 50 bázispontos volt a kamatcsökkentés, legutóbb a Fed már beérte 25 bázisponttal is.

A közte és az európaiak között a Hetek ülésén állítólag kirobbant vitáról O´Neill azt mondta: az az ülés előtti megjegyzése, miszerint Európának és Japánnak a mozdony szerepét kell játszania a világgazdaságban, nem azt jelentette, hogy amerikai vélemény szerint e két gazdasági centrum nem hajlandó e szerepet betölteni. (Sajtóhírek szerint a megjegyzés szóváltásra adott okot O´Neill és Laurent Fabius francia pénzügyminiszter között a római pénzügyminiszteri ülésen).

O´Neill kijelentését úgy magyarázta: csak azt akarta mondani, hogy a vonatot három mozdonynak kell húznia. Az amerikai pénzügyminiszter hozzátette: egyezség született arról, hogy a Hetek mindegyikének gazdasági növekedése döntő a világ egészének gazdasági felvirágzása szempontjából.

Paul O´Neill szerint a római ülésen nem esett szó valuta- és árfolyamkérdésekről. A kijelentés nyomatékát az adja, hogy a múlt jegyzési héten - a valutauniós jegybanki kamatok változatlanul hagyása és az amerikai szolgáltatói szektor élénkülését jelző beszerzőimenedzser-index közzététele után - eddigi negatív árfolyamrekordja közelébe süllyedt az euró. Az európai valutaunió közös pénze a csütörtöki New York-i kereskedésben 83,51 dollárcentig esett; az eddigi mélységi rekordot tavaly októberben mérték, 82,25 dollárcenttel.

Hans Eichel német pénzügyminiszter a római G7-ülésen azt mondta, hogy már látszanak a német gazdaságban "a kilábalás tétova jelei". Eichel az Egyesült Államokra hárította a globális megtorpanás felelősségét, mondván: jelenleg az amerikai gazdaság lassulása a világ legnagyobb gazdasági problémája. A német kormánytisztviselő adatai szerint a német gazdaság negyedéves szintű teljesítménynövekedése az idei első negyedévben 0,4 százalékra gyorsult a tavalyi utolsó negyedévben mért 0,2 százalékos három havi ütemről.

Siokava Maszadzsuro japán pénzügyminiszter saját országa gazdaságáról csak annyit mondott, hogy az várhatóan "még egy ideig" gyengélkedni fog. A japán kormány gyakorlatilag bejelentette a technikai recessziót, amikor az első negyedévi, 0,2 százalékos gazdasági visszaesésnél is gyengébb teljesítményt jósolt a második három hónapra. Siokava ugynakkor Rómában azt mondta: a japán pénzügyi vezetés lépéseket fog tenni a negatív növekedés elkerülésére. "Erre több eszköz is van, ezek egyike a monatáris enyhítés" - mondta. A japán jegybank illetékes kormányzóhelyettese azonban a héten azt mondta: a japán központi kamatnak "már nemigen van hová süllyednie".

A japán jegybank márciusban visszatért a tavaly felszámolt zérókamat-politikához a rövid távú finanszírozásban, vagyis a kereskedelmi bankok gyakorlatilag kamatmentesen vehetnek fel napi hiteleket. A japán központi bank tavaly augusztusban tért el az előzőleg már másfél évig folytatott zérókamat-politikától - 0,25 százalékban állapítva meg a napikamatcélt -, de a konjunktúra alakulása azóta azt bizonyította, hogy elhamarkodta ezt a lépést. Március elsején a jegybank már 0,35 százalékról 0,25 százalékra csökkentette leszámítolási kamatát, és 0,15 százalékra a napikamatcélt, majd alig három héttel később visszatért a fejlett ipari világban példátlan nulla kamathoz.

A Hetek pénzügyminiszterei a római ülésen a július végi genovai G7-csúcs számára külön állásfoglalást adtak ki a globális pénzügyi bűnözésről és ezen belül a pénzmosásról is. Ebben utaltak arra az idei jelentésre, amelyben az OECD égisze alatt tevékenykedő pénzmosásellenes munkacsoport (FATF) a kétes eredetű pénzek tisztára mosása elleni fellépésben együtt nem működő jogrendszerű országokat és térségeket tünteti fel. Az idei listára - Egyiptommal, Guatemalával, Indonéziával, Myanmarral és Nigériával együtt - újonnan felkerült Magyarország is. A G7-pénzügyminiszterek római állásfoglalásukban "a pénzmosásellenes intézkedéseikben azonosított hiányosságok gyors korrigálására" szólították fel ezeket az országokat.

Oroszországgal, Nauruval és a Fülöp-szigetekkel szemben - amelyek a FATF-jelentés szerint nem értek el megfelelelő haladást a pénzmosás elleni harcban - "összehangolt ellenlépéseket" helyezett kilátásba az állásfoglalás arra az esetre, ha őszig ezek az országok nem léptetik életbe a FATF által javasolt határozott reformokat.

Az ülésen meghívottként részt vett Alekszej Kudrin orosz pénzügyminiszter is, aki saját szavai szerint az orosz szerkezeti reformok mellett arról is igyekezett informálni kollégáit, hogy az orosz kormány fellép a pénzmosás ellen. Kudrin emellett támogatást is próbált szerezni ahhoz, hogy Oroszországot mielőbb vegyék fel a Kereskedelmi Világszervezetbe (WTO).

(MTI)