A "Hetek" harcot hirdetnek a gazdasági bűnözés ellen

Vágólapra másolva!
A fő világgazdasági erőcentrumok rövid és középtávú kilátásaival kapcsolatos óvatos derűlátás jegyében végződött szombat este a hét vezető ipari hatalom (G7) és Oroszország pénzügyminisztereinek római tanácskozása, amelyen ismét felszólították a pénzmosás elleni harcban erélytelennek talált országokat - köztük Magyarországot - a gazdasági bűnözés elleni fellépés erősítésére.
Vágólapra másolva!

A tanácskozás alaphangulatát az amerikai pénzügyminiszter hazája gazdasági kilátásairól tartott előadása alapozta meg. Paul O'Neill szerint az amerikai gazdaság az idei negyedik negyedévben már kétszázalékos éves növekedést fog mutatni, s jövőre "valamivel három százalék feletti" növekedésre lehet számítani. Az amerikai gazdaság teljesítménye a tavalyi vágtatás után az idei első negyedévben már csak 1,2 százalékkal nőtt, s elemzők várakozása szerint a második negyedévben akár fél százalékra is lassulhatott GDP-értékének éves bővülési üteme. A szövetségi jegybank az év eleje óta hatszori, összesen 275 bázispontos alapkamat-csökkentéssel járó agresszív monetáris enyhítéssel igyekezett elejét venni a fenyegető recessziónak.

A közte és az európaiak között a Hetek ülésén állítólag kirobbant vitáról O'Neill azt mondta: egyezség született arról, hogy a Hetek mindegyikének gazdasági növekedése döntő a világ egészének gazdasági felvirágzása szempontjából. Paul O'Neill szerint a római ülésen nem esett szó valuta- és árfolyamkérdésekről. A kijelentés nyomatékát az adja, hogy a múlt jegyzési héten eddigi negatív árfolyamrekordja közelébe süllyedt az euró. Az európai valutaunió közös pénze a csütörtöki New York-i kereskedésben 83,51 dollárcentig esett; az eddigi mélységi rekord 82,25 dollárcent volt.

A Hetek pénzügyminiszterei a római ülésen a július végi genovai G7-csúcs számára külön állásfoglalást adtak ki a globális pénzügyi bűnözésről és ezen belül a pénzmosásról is. Ebben utaltak arra az idei jelentésre, amelyben az OECD égisze alatt tevékenykedő pénzmosásellenes munkacsoport (FATF) a kétes eredetű pénzek tisztára mosása elleni fellépésben együtt nem működő jogrendszerű országokat és térségeket tünteti fel. Az idei listára - Egyiptommal, Guatemalával, Indonéziával, Myanmarral és Nigériával együtt -újonnan felkerült Magyarország is. A G7-pénzügyminiszterek római állásfoglalásukban "a pénzmosásellenes intézkedéseikben azonosított hiányosságok gyors korrigálására" szólították fel ezeket az országokat. Oroszországgal, Nauruval és a Fülöp-szigetekkel szemben - amelyek a FATF-jelentés szerint nem értek el megfelelő haladást a pénzmosás elleni harcban - "összehangolt ellenlépéseket" helyezett kilátásba az állásfoglalás arra az esetre, ha őszig ezek az országok nem léptetik életbe a FATF által javasolt határozott reformokat.

(Népszava)