Ősztől várhatóan csökkennek a lakáshitelek kamatai

Vágólapra másolva!
Néhány hónapon belül 2-3, de akár 5 százalékkal is csökkenhetnek a lakáshitelek kamatai. Hamarosan ugyanis életre hívja saját jelzálogbankját az OTP Bank Rt., s ezáltal részesedhet majd a 4,5 százalékos állami támogatásból. A vezető kereskedelmi bank árvezérlő kamatszintjének változása pedig törvényszerűen maga után vonja a többi bank kamatcsökkentését is. Az alacsonyabb kamatok pedig fellendíthetik a közelmúltban pangani látszó használtlakás-piacot is.
Vágólapra másolva!

Ősztől várhatóan néhány százalékkal csökkennek a lakáshitelkamatok. Banki vélemények szerint akár 4-5 százalékkal is lejjebb mehetnek a piaci kamatok azt követően, hogy a legnagyobb hazai pénzintézet, az OTP Bank Rt. megalapítja jelzálogbankját, s így közvetlenül igénybe veheti majd a forrásoldali kamattámogatást a kihelyezett hitelekhez.

Mint ismert, a kormány február 1-jével bevezetett módosítása értelmében már nem csak az állami tulajdonú jegybankok jogosultak az ilyen típusú kamattámogatásra. Így bármilyen jelzálogbank számára - a korábbi 3 helyett - 4,5 százalékos kamattámogatást utalnak az állami költségvetésből a kibocsátott jelzáloglevelek után. Ha tehát a hitelek forrását mondjuk 1 milliárdos jelzáloglevél kibocsátásával teremti elő a bank, akkor évente ennek 4,5 százalékát megkapja az államtól támogatásként.

Bár ez a központi forrás néhány hónapja más pénzintézetek számára is elérhető, egyelőre a Földhitel- és Jelzálogbankon kívül csupán a Hypo Vereinsbank veheti igénybe a kedvezményt. (Ez utóbbi cég azonban kevéssé érdekelt a lakáshitelezés terén.)

Ahhoz, hogy jelzáloglevelet bocsáthassanak ki, előbb jelzálogbankot kell alapítaniuk a kereskedelmi bankoknak. Ez pedig rendkívül költséges. Egy jelzálogbank alapítására hozzávetőlegesen 3 milliárd forintot kell költeni, s ugyanennyit kell áldozni az első 3 évi működtetésére, hiszen eleinte még nem jövedelmező. Ekkora összeget pedig, úgy tűnik, egyelőre csak az OTP Bank Rt. képes áldozni.

Átrendezi a piacot, ha az ország legnagyobb kereskedelmi bankja jelzálogbankot nyit - szögezte le Csomós József, az FHB vezérigazgató-helyettese. Ezáltal ugyanis egy több száz fiókkal rendelkező pénzintézet tudja majd lényegesen alacsonyabban kínálni a hiteleket. - A lakáshitelpiacon pedig kvázi monopolhelyzet van, hiszen még mindig az OTP folyósítja a hitelek többségét. Így ez a pénzintézet árvezérlő szerepben van - fogalmazott a vezérigazgató-helyettes. Ha tehát a legnagyobb bank lenyomja a kamatokat, a többi sem tarthatja a régi kamaton a hiteleket, ezzel ugyanis versenyképességét veszítené el.

Az FHB egyébként évente 1,5 milliárdnyi hitelt folyósít a használt lakások vételére, illetve felújításra, s ezzel a második legnagyobb állományt helyezi ki. Erre eddig azért volt lehetőség, mert az FHB a többi banknál lényegesen olcsóbban, 11-12 százalékon (jelenleg 10,9) folyósította a hiteleket - tette hozzá Csomós József. Ez egy 5 milliós hitel esetén akár 20 ezer forintos havi megtakarítást is eredményezhet. Eddig 16,5 százalékos kamattal számolva ugyanis havi 83 ezer forintot kellett fizetnie annak, aki 15 éves futamidőre vett fel ekkora összeget. Ugyanezért az FHB kamattámogatott hitele révén 62 ezer forintot kell visszafizetni havonta.

Néhány százalékos kamatcsökkenés mindenképpen várható, de a teljes 4,5 százalékos állami kamattámogatás biztosan nem lesz érezhető, hiszen a banknak a felmerülő költségekkel is számolnia kell - jelentette ki Rácz Tibor, a Raiffeisen bank ügyvezető igazgatója. Hozzátette: így a jelenlegi 16-17 helyett 12-13 százalékon kínálhatják majd hiteleiket a bankok.

A CIB Bank Rt.-nél egyelőre nem tervezik a jelzálogbank alapítását. Katona József, a bank lakossági igazgatója szerint idén még nem, jövőre viszont mindenképpen csökkennek a kamatok a jelzálogleveles hitelezés rendszerének változása miatt. A szakember azonban leszögezte: nem csupán a jelzálogbank alapítása miatt lesznek alacsonyabbak a kamatok a jelenleginél. Sokkal inkább az okoz majd kamatcsökkenést, hogy a jövőben a kereskedelmi bankoknak nem kell az egész hitelállományt eladniuk a jelzálogbanknak azért, hogy a támogatás egy részéhez hozzájusson. A továbbiakban elegendő lesz a jelzálogjogot értékesíteni. Katona József emiatt 2-3 százalékos kamatcsökkenésre számít.

Mint a Népszava korábban megírta, a használt lakások a magas piaci kamatok miatt nem keresettek. Aki teheti, inkább új lakásban gondolkodik, hiszen azok alacsonyabb kamaton elérhetők. Ám ördögi kör: az új otthonba vágyók is beragadnak régi ingatlanjukba, hiszen azt nem tudják eladni.

A várható kamatcsökkenés javíthat a helyzeten. A néhány százalék különbség alkalmas arra, hogy a jelenleg teljesen befagyott használtlakás-piacot felélénkítse. Ezt már néhány százalékos kamatcsökkentés is előidézheti. Akinek ugyanis nincs pénze arra, hogy saját erőből vegye meg otthonát, az olcsóbban tud majd pénzhez jutni - mondta Katona József. Ha pedig kevesebbe kerül számára a hitel, hajlandó akár többet is igényelni belőle.

Holubár Zita

(Népszava)